U duhu tradicije – pouzdana, nenametljiva i vredna svakog dinara

Suzuki Vitara

Vitara nije najpoželjniji krosover na tržištu, ali je svakako jedan od onih sa najboljim odnosom uloženo dobijeno. Kod ovog Suzukija ćete dobiti više nego što očekujete

Kretati se kroz svet malih SUV vozila na našem tržištu može da preraste u noćnu moru. Ali ovaj konkretni model ima sve preduslove da se istakne u moru sličnih i privuče pažnju među jako ozbiljnim konkurentima kakvi su – na primer – Nissan Juke, Hyundai Kona, Citroen C3 Aircross, Volkswagen T-Roc, Honda HR-V, Toyota CH-R… Poželite ih još i nabrojaćemo ih za vas. Ali, kako će Suzuki da izađe na kraj sa svima njima, pa i onim nenabrojanima? Jednostavno, ima tradiciju – za razliku od ostalih.

Ime Vitara datira iz 1988. godine, kada je upotrebljeno za vozilo sa pogonom na sva četiri točka, prvenstveno predviđeno za vožnju asfaltom i lagane izlete van njega. Bila je to preteča i najava potpuno nov kategorije takozvanih Crossover vozila. Čak u to doba, Vitara je nuđena kao kabriolet, decenijama pre nego što je to Land Rover učinio sa modelom Evoque. Ipak, to ne znači da Vitara vodi priču koju svi ostali prate. Naprotiv. Da bi osigurao nastavak popularnosti Vitare u klasi, Suzuki je posegao za pojedinim rešenjima koja već duži niz godina primenjuju rivali. Aktuelna Vitara menja model iz 2015, i potpala je pod uticaj takozvanih “mekih terenaca” koji u prvi plan stavljaju dizajn i ukupan vizuelni utisak pa tek onda tehnička rešenja i prohodnost na loši(ji)m terenima.

Konkurenti, tako, više liče na klasične automobile, dok Vitara i dalje forsira staru školu naglašene terenske robusnosti, koja je za potrebe savremene verzije blago ublažena. Standardni pogon je samo na prednje točkove, dok je 4WD opcija koja donosi selektor za vožnju po snegu, sportski stil, automatski odabir i zaključan pogon na sve točkove po želji vozači. Sada, postavlja se pitanja za šta se odlučiti? Za skladnu Vitaru sa opcijom terenske vožnje ili za Jimny iz iste kuće koji je rasni terenac. Za jako sličan novac. Teško pitanje, još teža odluka. Ali mora da se prizna da Suzuki ima za svakoga po nešto… Najbolje bi bilo i jedno i drugo, ali…

Bilo kako bilo, ovo je stilski najsavršenija Vitara dosad, to je vozilo koje se nameće iznad svih ostalih u klasi. Ipak, kada se smestite u vozačko sedište, shvatate da nedostaje savremenog glamura u poređenju s bilo kojim od konkurenata. Čak i Dacia Duster donosi više zanimljivosti, tačnije rečeno igračaka. Suzuki je, i dalje, puritanac, da ne kažemo čistunac koji donosi ono što vozaču ove klase vozila zaista treba. I ništa više od toga. Hm, možda mu je i cena zbog toga bolja nego kod konkurenata? Fizički prekidači, jednostavan putni računar i čvrsti materijali kojima je obložena kabina, mogu da izazovu šok kod svih naviklih na ogromne TFT ekrane osetljive na dodir, komande koje “prate misli” i slične detalje koje na čistu vožnju nemaju ama baš nikakav uticaj. Mislimo na vožnju kao vožnju, ne komfor i utisak putnika. Ako se, pak, malo bolje zagledate u obloge vrata, shvatićete da će ona da prežive svako maltretiranje i polivanje do sudnjega dana, pa i posle toga, dok će veštačka alkantara postavljena na odmorište za laktove, fine sintetičke tkanine po prednjoj konzoli i tapacirunzima jako brzo pokazati drugu stranu medalje i od raskošno odevenog enterijera jako brzo napraviti prostor u kome je teško i neprijatno boraviti. Dakle, Suzukijevo rešenje je daleko bolje nego što se to na prvi pogled može učiniti.

Vitara lansirana 2015. godine može da se posmatra kao osnova za redizajn iz koga je nastala nova. Međutim, situacija je malo drugačija, pa je novajlija zaista – novajlija. Prethodnik se nudio u verzijama sa benzinskim i dizel motorima, ali je osveženje lansirano 2019 izbor pogonskih sklopova redukovalo na trocilindrični benzinac snage 111 KS i četovorocilindraš od 1,4 l koji sagoreva isto gorivo i nudi 140 KS. Oba sa turbo punjačima. Dakle, motori koji se mogu naći u Swiftu. Automatski menjač i pogon na sva četiri točka su na spiski opcija, a ako želite da u posedu imate oba, moraćete da se odlučite za jaču varijantu sa 140 “konja”.

Ako Jimny ostavimo po strani, Suzuki ima običaj da pravi slatkiše od automobila koji su jako lepi za vožnju, često postavljajući standard u klasi kako to treba da izgleda, a da pri tom ne spominjemo cenovne rezrede. Ako posmatramo osnovnu Vitaru, njena masa je samo 1.160 kg što se bez ikakvih problema svrstava u B segment klasičnih automobila tipa Yaris, Clio, Fiesta… Dodavanje pogona na sve točkove podiže ukupnu masu za skromnih 105 kg. U poređenju s pojedinim rivalima, Vitari nedostaje pomalo prefinjenosti: u određenim situacijama vožnja je previše gruba a kako nema podesivih amortizera da te trenutke ublaži i umekša, razlika u odnosu na konkurente je primetna. Uprkos tome, Vitara je zaista zabavna za vožnju. Ponajviše zahvaljujući novim motorima. U prethodnoj inkarnaciji, bilo je pamentno odabrati dizel zbog elastičnosti i odziva na gas ali i zbog izvlačenja maksimuma iz podvozja. Sada su tu dva zaista snažna i razigrana benzinca. Pa birajte.

Hiljadarka će biti izbor mnogih, između ostalog zato što je osnovnu opremu uz Vitaru moguće dobiti samo u toj konfiguraciji. Realno, to je najrazumniji izbor svakoga kome je potreban prevoz. Dobar prevoz. To je mekan i prijatan motor, baš kao što to možete da sretnete kod ostalih proizvođača te vrste agregata. Ali, u ovom slučaju on se nameće iznenađujućom tišinom i sposobnošću za dugo krstarenje otvorenim putem. Veći četvorocilindraš od 1,4 l početna Vitaru sa pogonom samo na prednje točkove i šestostepenim manuelnm menjačem čini automobilom izuzetno zabavnim za vožnju. Pravi vozački primerak. Štaviše, performanse ovog agregata iznenadiće većinu onih koji po prvi put sednu za upravljač tako motorizovane Vitare.

Pozicija za vozači je dobro odmerena, a uprkos činjenici da instrumenti, upravljač i ručica menjača nisu u skladu sa savremenim dizajnerskim postulatima, niko ne može da im ospori funkcionalnost, preciznost i jednostavnost upotrebe. U Suzukiju očigledno poštuju maksimu “održi jednostavnost” i to im dobrano polazi za rukom. Savremeni digitalni instrumenti jesu prijatni za oko, šareni su, nude gomilu informacija i mogućnosti personalizacije. Analogni su, pak, krajnje jednostavni za očitavanje i ne privlače suvišnu i nepotrebnu pažnju vozači, koji pogled treba što duže da zadrži tamo gde mu je mesto – na putu. Iz tog razloga pozdravljamo primenu starog koncepta sa pomičnim kazaljkama. Svim bitnim uređajima u automobilu, pa i klimom, se komanduje fizičkim dugmadima, prekidačima i kontrolerima, a tu je prava mehanička ručica parkirne kočnice. Čak je CD plejer na raspolaganju, ako to kupac poželi. Jednostavno rečeno, ovim vozilom preleće duh 2010-ih godina. Zbog svega navedenog, funkcionalnost je na jako visokom nivou dok je cena na razumnoj visini. Iako je već bazni paket sasvim korektan i vredan uloženog, što više novca odvajate za personalizaciju Vitare ona više dobija na vrednosti. To je pomalo zaboravljena osobina automobila iz davnih dana, ali Suzuki je uspeo da taj jako bitan detalj održi na željenom nivou. Čak i prilikom naknadne prodaja, kupci će znati da cene (i plate) bezbednosne sisteme. Dalje, što više novca uložite u opremlanje Vitare, ona privlači sve snažnije i snažnije konkurente s kojim je poredite. Pri tom, staje im rame uz rame bez po muke ili stida. I da cela stvar bude još glamuroznija, dobar deo njih komotno ostavlja iza sebe. Jako čudan automobil! Niko ne može da ga ignoriše.

Ne treba zaboraviti činjenicu da Suzuki uživa jako dobru reputaciju po pitanja kvalitetan, izdržljivosti, dugotrajnosti, ceni održavanja i drugim parametrima bitnim za eksploataciju, status i kasniju preprodaju. A ni pooštreni kriterijumi EuroNCAP testiranja nisu naudili Vitari: ovaj Suzuki je zabeležio svih pet zvezdica u kompikovanom načinu obračunavanja.

Vitara nije najpoželjniji krsover na tržištu, ali je svakako jedan od onih sa najboljim odnosom uloženo dobijeno. Kod ovog Suzukija ćete dobiti više nego što očekujete

Dobro… Postoji nebrojano mnogo drugih malih SUV modela na tržištu između kojih možete da birate svoje sledeće vozilo. Mnogi su glamurozniji, mnogi više orijentisani ka sportu, ali Suzuki je uvek u vidokrugu svakog kupca. Kao model koji “zakucava” sve najbitnije i najosnovnije što se od četvorotočkaša očekuje, Vitara se nameće i jako racionalno određenom cenom a da ne zatvori vrata potencijalnom uživanju u vožnja i praktičnosti. Dakle, vredna je pažnje. Prethodna generavija Vitare i detalji koji su bilu na spisku opcionala, verovatno čine ovaj model manje “kul” nego što on to zaista jeste. Ali u smislu Crossovera ovo je obećavajuće vozilo koje nudi više nego što se od njega očekuje. A za takvim primercima postoji pristojna tražnja i još pristojniji broj kupaca/pristalica. Uspeh je, tako, zagarantovan čak i na našem ne toliko velikom tržištu.

Možda Vas interesuje i...