Usred zime, kad mu vreme nije: kabriolet verzija najvećeg BMW-ovog kupea stiže na tržište

BMW 8 Series Convertible

Posle kupea stigao je i kabriolet, koji se osim po prefinjenim karakteristikama prenetim sa verzije tvrdog krova, nameće i brzim sklapanjem “platna” – za samo 15 sekundi, jednostavnim pritiskom na dugme

Sve to je moguće u pokretu do brzine od 50 km/h, a zarad što većeg komfora u vožnji sa sklopljenim krovom, standard predstavlja deflektor vazuha pozadi, što je detalj karakterističan za većinu kabrioleta. BMW uz doplatu nudi grejač za vrat i glavu, što je takođe ustaljen princip kod luksuzni(ji)h modela sa sklopivim krovom.

Bavarci nezaustavljivo napreduju sa predstavljanjem novih modela i njihovih verzija. Trenutno je aktuelna kabriolet varijanta najvećeg kupea, koja osim vrhunskih voznih karakteristika donosi dinamičan izgled, emotivnost i ekskluzivnost. Novajlija objedinjuje ultra sportske karakteristike sa naglašenom elegancijom dizajna i nudi ekstremnu jedinstvenost sa pečatom BMW-ovog zadovoljstva u vožnji. Ovoga puta na otvorenom.

Ovaj četvorosed donosi novu karoseriju koja se odlikuje visokom otpornošću na uvijanje, što je od jako velikog značaja za vozilo bez čvrstog krova. U M paketu, kao dodatna oprema, isporučuje se sistem za prevenciju prevrtanja, a to je još jedan detalj u prilog visokoj bezbednostiu putnika iznad kojih je samo vedro nebo ili meki platneni krov.

Kabrio verzija “osmice” dugačka je 4.843 mm, široka 1.902, visoka 1.339 i ima međuosovinsko rastojanje od 2.822 milimetra. Prtljažnik sa sklopljenim krovom ima zapreminu od, za ovu kategoriju automobila, pristojnih 350 litara, tako da na duži put mogu da pođu i više od dva putnika. Po svim navedenim karakteristikama, kabrio je gotovo identičan sa kupeom, sa kojim deli pakete opreme. Sve što može da se nađe u jednoj, na raspolaganju je i u drugoj verziji.

Od motora, zasad, na raspolaganju će biti jedan benzinac i jedan turbo dizel – baš kao i kod kupeaa. Verziju sa oznakom M850i Convertible pokreće moćni V8 TwinPower Turbo benzinac zapremine 4,4 l snage 530 “konja”. Oni se prenose na sva četiri točka preko xDrive sistema i inteligentnog osmostepenog automatskog menjača. Uz ograničenje najveće brzine na uobičajenih 250 km/h, M850i Convertible beleži ubrzanje do “stotke” za 3,9 s i prosečnu potrošnju u rasponu između 9,9 I 10 l/100 km.

Sledeći je 840d Convertible, sa šestocilindričnim rednim turbo dizel agregatom od tri litra i 320 KS i istim prenosnim mehanizmom. Maksimalna brzina je identična kao kod benzinca, ali je ubrzanje nešto sporije – 5,2 s. Prosek potrošnje koji može da se zabeleži sa ovom varijantom je od 5,9 do 6,3 l/100 km. Oba agregata ispunjavaju Euro 6d-TEMP standard emisije štetnih gasova.

Možda Vas interesuje i...