Uvećana proizvodnja kombija alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi u Francuskoj

Vodeća fabrika u Maubeugeu postala centar savršenstva Alijanse

U ovoj fabrici prozvodiće se nova generacija modela Renaulta Kangoo i novi Nissan NV250, dok će pogoni u Sandouvillu sklapati novi Mitsubishi zasnovan na platformi Renaulta Trafic

Prvi čovek alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn, ozvaničio je proizvodnju kombi modela u pogonima lociranim u Maubeugeu i Sandouvillu u Francuskoj. Prva od navedenih predstavlja centar savršenstva, dok je drugi namenjen za proizvodnju Renaulta Trafic. Do kraja perioda u kome se sprovodi strateški plan nazvan Alijansa 2022, članice te skupine nameravaju da udvostruče godišnje sinergiju na 10 milijardi evra. Kako bi pomogli da se plan ostvari, Renault, Nissan i Mitsubishi Motors će ubrzati saradnju na razvoju i postavci zajedničkih platformi i zajedničkih proizvodnih postrojenja.

Fabrika Renaulta u Maubeugeu – MCA

Tim povodom, Predsednik Francuske Emmanuel Macron i prvi čovek Alijanse Carlos Ghosn, najavili su nove investicije. Njih dvojica su obišli proizvodne pogone, radnike i posetili napredni razvojni centar. Fabrika u Maubeugeu, koja se procenjuje kao najefikasnija u Francuskoj, služiće kao baza za nastanak naredne generacije modela Kangoo i svih verzija koje na toj osnovi nastanu, uključujući tu i električno vozilo. Tokom pet godina, Renault je u proizvodnju Kangoo-a investirao 450 miliona evra. U 2019, biće zaposleno 200 novih radnika kako bi se podstakao izvoz kombija. Nissan NV250, novi mali kombi zasnovan na aktuelnoj platformi Renaaulta Kangoo, takođe će se proizvoditi na trakama na kojima nastaje i “original”. Početak proizvodnje najavljen je za sredinu naredne godine. Kako je najavljeno, Alijansa će obnoviti saradnju sa Daimlerom (Mercedesom), pa će broj modela koji nastaje u tom partnerstvu biti znatno veći. Podsetimo, trenutno se sklapa Mercedes Citan koji je isto što i Renault Kangoo. Čak se “rađaju” na istim trakama francuskih pogona.

Fabrika Renaulta u Maubeugeu – MCA

Mitsubishi Motors će, takođe, da profitiraod Renaultovog poznavanja komercijalnih vozila. Naime, model nastao na platformi Renaulta Trafic poneće Mitsubishijeve oznake a proizvodiće se u drugoj fabrici, u Sandouvillu, odakle će se gotova vozila izvoziti u Australiju i Novi Zeland.

Možda Vas interesuje i...