Veliki i zanimljiv, sa specifičnostima koje izmamljuju “vau” efekat”… Novi kupe SUV sa četiri kruga!

Audi Q8

Prebrojte sve superlative u zvaničnom Audijevom opisu modela Q8, pa ćete uvideti sa koliko požrtvovanja je nemački proizvođač pristupio konstrukciji vrha ponude Q modela. “Osmica” je nešto najbolje od Audija.

Za Q8 zaista je teško odrediti tačnu kategoriju kojoj pripada. Zvanično, ovo je vrhunski kupe SUV, nezvanično – štaviše krajnje očigledno, jeste da enterijer odaje sličnost sa luksuznom limuzinom A8 dok bucmasta karoserija puna raznoraznih tehničkih i tehnoloških novotarija odaje utisak skupoće. Ovo je takođe i četvorovratna limuzina sa pet sedišta i kupeovskim konturama, što znači da je zadnji deo vozila zakošeniji nego što je to slučaj kod Q7. A tu su i vrata bez okvira prozora – jedinstveni detalj u segmentu koji ovo vozilo čini sasvim neobičnim, originalnim, primamljivim… Pa i rodonačelnikom jedne potpuno nove potkategorije. Za izgled karoserije može da se kaže bilo šta osim da je dosadna. Nekome će se dopasti, nekome ne, ali da ima neki “vau” efekat – ima ga zasigurno.

Kao što se moglo očekivati, svaki Q8 bez obzira na verziju dolazi sa standardnim Quattro pogonom na sva četiri točka. Standard je, takođe, i centralni diferencijal sa mogućnošću zaključavanja u slučaju vožnje po teškim i zahtevnim terenima, a deo opreme koja se ne doplaćuje je i vazdušno oslanjanja. Shodno tome, sasvim je logično da se na spisku opreme koja se dobija bez posebnih zahteva i doplate nalazi osmostepeni automatski menjač. Sve to je na raspolaganju u opcijama 55 TSI, sa V6 benzincem od 340 “konja” koji stiže početkom naredne godine, zatim kod 45 TDI sa trolitarskim turbo dizelom od 231 KS i, kao u našem slučaju, na 50 TDI sa agregatom iste konfiguracije i zapremine ali sa 286 KS.

Ako se celokupna ponuda sagleda realno, nije teško da se zaključi da ovo nije jeftin automobil. Jači TDI, zasad jedini u ponudi kod nas, košta nešto iznad 78.700 evra, bez ikakve dodatne opreme koja ako se ne kontroliše, lako može da dovede cenu u okvire od 100 hiljada evra. Kako? Veoma lako: ako poručite Bang&Olafsen stereo sistem snage 1.920 W sa 21 zvučnikom, to će vas stajati dodatnih 7.800 i nešto evra. Naplaci od 22’’ koštaju skoro 4.800 €, S-Line paket daljih 2.360 ili 6.200 evra (ima ih dva, različita), keramičke kočnice više od 10.000 evra, MMI navigacija 4.100 i još nešto sitno preko toga, kožni paket 2.250 evra… Da ne nabrajamo dalje. Sve u svemu, ako želite idealno napakovani Q8, to zaista košta baš kao što je to slučaj sa BMW-om X6 30d ili Merdecedesom GLE Coupe 350d. Sva tri SUV-a su u kategoriji “100+” hiljada evra.

Tehnika koja prožima konkretan SUV je ono što možete da očekujete od Audija koji u oznaci ima broj “8”. Tu su dinamičko upravljanje na sva četiri točka, pametna kombinacija materijala i veoma dobar način progresivnog razmišljanja kako opremiti savremeni automobil. Svaka verzija je blagi hibrid – što u osnovi znači da je tu sistem koji radi na 48 volti, vodom hlađeni steroidalni starter, koji u idealnim uslovima vožnje preuzima ulogu pogonskog agregata, gasi motor sa unutrašnjim sagorevanjem, tako da je moguće krstariti samo na električnu energiju do određenih brzina i u određenom trajanju. Ovaj sistem, takođe, pomaže umanjenju efekta turbo rupe pri naglim ubrzanjima, kada asistira klasičnom motoru. Shodno tome, prosečna potrošnja jačeg dizelaša je, imajući u vidu veličinu i masu vozila, skromnih 6,8 l/100 km, uz emisiju ugljen dioksida od 178 g/km. Ipak, to su fabrička obećanja, ali sve oko i ispod devet litara za ovaj Audi treba posmatrati kao savršenstvo. Realno, za vozilo dugačko gotovo pet metara koje postiže 245 km/h, ovo je jako ekonomično.

Bez obzira na nivo opreme, svaki Q8 ima HD Matriks LED svetla, što je jako interesantno, a tu su klimatizacija, električne asistencije, multi-skrin virtualni kokpit… U Q8 vozaču je na raspolaganju čak 39 različitih asistencija, naravno u zaavisnosti od opreme. Svakako, vlasniku neće manjkati dugmića koje može da pritiska.

Bili smo u prilici da oprobamo samo jači dizel, onaj koji se nudi i kupcima u Srbiji pa slobodno možemo da kažemo kako je to brz i komforan kruzer sa zadivljujućim karakteristikama savladavanja krivina. Čak i sa točkovima od 22 inča. Recimo i to da ovo nije automobil koji uzbuđuje tokom vožnje, ali sjajno se nosi sa gabaritima i može da se pohvali sa pristojnim rasponom dinamičkih opcija ako se krećete kroz sedam različitih raspoloživih modova vožnje.

“Komfort” mod je zaista mek, “dinamik” značajno čvršći i nudi brži odziv sa komandi ali i spušta vozilo za 40 mm u odnosu na standardnu udaljenost od tla. Tu je terenski mod koji odiže karoseriju za dodatnih 50 mm u odnosu na standardnu poziciju u slučaju da vam je potrebna veća prohodnost van asfalta. Kao što smo kod Audija več navikli, integralni pogon je odličan, sada i “pametan” ali i suptilan, oa vozač ne mora da brine da li jeaaktivirao neku od opcija za određene uslove vožnje. Q8 to radi sam. Zadnja osovina je opremljena sa vektoringom obrtnog momenta. Između prednje i zadnje osovine moguće je očekivati raspodelu u odnosu do maksimalnih 70 odsto napred (30 pozadi), odnosno do najviše 85% pozadi (15 napred), u zavisnisti od uslova na putu.

Upravjač nije poslednja reč “komunikacije”, ali ovo je veliko vozilo koje ide tamo kuda ga usmerite i to sa minimalnim naporima. Osećaj na upravljaču je lak a od jednog do drugog graničnika ima 3,5 okretaja. Ne treba zaboraviti ni upravljanje na sva četiri točka, koja u ovom slučaju jako dobro dođu. Princip rada je već svima poznat i toliko puta objašnjen, da je sada izlišno trošiti vreme na to.

Ovo je prilično gabaritan automobil. Sa skoro pet metara dužine i širinom većom od dva metra (zajedno sa spoljašnjim ogledalima), za očekivati je da se suočite sa poprilinim mrtvim uglovima. Ali, tu su sistemi za pomoć vozaču koji ove problem svode na minimum. Sve u svemu, u ovom SUV-u se vozite opušteno i smireno, jer znate da nad vašom i bezbednošću saputnika bdi jako veliki broj kompjuterski kontroisanih sistema koji neće dozvoliti da napravite grešku koja bi mogla skupo da košta. Ne mislimo samo na materijalno.

Motor je zaista adekvatan za ovu karoseriju: sprint do “stotke” traje skromnih 6,3 s, mada je zvuk prilično mek i skoro pa neprimetan. Shodno onome što smo imali prilike da se uverimo, rekli bi da je slabiji motor nedostojan Audija Q8, dok bi neki RS (i on se očekuje) sa gomilom snage mogao da otkrije skrivene potencijale karoserije a ogoromne neumatike natera da rade ono što zaista mogu. Naravno, i keramičke, papreno skupe kočnice (vrede kao osnovni VW Polo).

Iako se to već može naslutiti a da se automobil izbliza i ne pogleda, jeste kvalitet enterijera. On je zaista na nivou. Iako siva boja deluje pomalo “penzionerski”, trostruki ekrani visoke rezolucije su vredni hvale. U nih je uloženo puno vamena i pameti, čak i na detalje poput povratnih informacija prilikom pritiskanja određenih virtuelnih “tastera”. Prilikom prvog susreta, to je pomalo neobično i rekli bismo zastrašujuće, ali se posle nekoliko uzastopnih aktivacija komandi na sve to lako privikne i s njima se “srodi”. Posle tog iskustva, više ništa nije isto. Nikada više nećete poželeti klasične mehaničke komande. U većini slučajeva.

Sedišta, prednja i zadnja, naprosto su fantastična. Odlično drže telo u krivinama, udobna su na dugim putovanjima a pri vožnji van asfalta deluju kao prave terenske kadice. Imajući u vidu da je ovo kupe, prtljažnik je zaista pristojnih dimenzija i zapremine, ali treba imati na umu da je plitak. Veliki po površini ali plitak. Ako često prevozite kućne ljubimce ili kabastije stvari, kockastiji Q7 je prava stvar za vas. A možete da prevezete do sedam putnika, što nije slučaj kod Q8. Ali, “osmica” se ne kupuje da bi bio praktičan već SUV sa čijim izgledom ćete se ponositi.

Q8 je veliki i zanimljiv, sa pojedinim specifičnostima koje izmamljuju “vau” efekat”…

Ovo je složen automobil. To je osećaj s kojim se ne možete izboriti pri prvom susretu sa Q8. Ipak, ako ga  razložite na sastavne činioce, lako ćete uvideti da je osim toga što je udobna limuzina, decentni sportista, ovo je ujedno i vrhunski SUV. Tri u jedan – svaki po oko 30.000 evra. Ako se tako gleda, nije ni skup. Po pitanja stilizacije, može da izazove oprečna mišljenja ali svi će se složiti u jednom – nije dosadan automobil. Enterijer je fantastičan, tehnologije na dovoljno visokom nivou da vam se učini da ste u svemirskom šatlu, a detalji opreme svakako čine da se osećate kao vlasnik vozila koje je lider po pitanju gedžeta. Ovo nije vozački automobil, ali ni onaj koji će vas postideti po bilo kom osnovu. Interesantno i pametno rešenje sa Audi značkom. Sasvim dovoljno da ga poželite.

Možda Vas interesuje i...