Veoma zanimljiv nastup brenda Dacia na Salonu automobila u Parizu

Dacia Duster & Sandero Stepway

Rumuni su već najavili, a sada i zvanično objavili početak ugradnje novog benzinca u Duster. Osim toga, pripremili su originalan nastup sa modelom Sandero, koji iako ne donosi praktično ništa novo, poziva javnost da dobrano obrati pažnju na njega

Dacia, tako, i posle nedavnog lansiranja SUV-a Duster i dalje lebdi na oblacima slave i uspeha. Zasluženo. Ovoga puta, u fokusu je ugradnja novog turbo benzinca zapremine 1,33 l, koji se osim u Dacia automobilima može naći u vozilima sa oznakama Renaulta i Mercedesa. Za Duster je pripremljen agregat koji razvija 130 i 150 “konja” a biće uparen sa filterom čvrstih čestica. Cilindri novog motora su, između ostalog, presvučeni posebnim slojem koji unapređuje rasprostiranje toplote što rezultuje boljim performansama. Slabija verzija ima obrtni moment od 240 Nm pri samo 1.500 o/min, dok jača nudi 250 Nm na samo 100 obrtaja više.

Posle uvođenja verzija opremljenih osveženim Blue dCi motorima, sa pogonom na dva ili sva četiri točka, Dacia startuje sa novim i daleko čistijim benzincem koji se odmah može poručiti u varijanti sa pogonom na prednjoj osovini. Duster 4×4 biće dostupan sredinom naredne godine.

Na Slonu automobila u Parizu, Dacia će da prikaže Sandero Stepway u tri originalne dizajnerske verzije koje su priredili Flora Jammes, Aurélie Abric i Pierre Lancien. Tri takmičara/dizajnera su ukrstiti koplja između šestog i 25. jula ove godine, kada su preko web stranice odabrani za najbolje. Njih su u Top Tri svrstali posetioci Dacia sajta, a kreatori su najavili drugi deo takmičenja koje će se održati u period između drugog i 13. oktobra. Za njih se može glasati preko stranice na adresi www.dacia.fr, a glasovi posetioca će da odrede konačnog pobednika ovog interesantnog konkursa. Onda ćemo znati kako će da izgleda Sandero Stepway u novoj “veoma ograničenoj seriji”.

Možda Vas interesuje i...