Verovatno ste zaboravili na Opel Merivu. Mnogi jesu. Svojevremeno, mali MPV modeli su bili pravi hit, ali su ih kupci napustili zarad “kropovanih” SUV modela. Jedan od njih je i Opel Crossland X

Opel Crossland X 1.2T Innovation

Čak i kupcima koji u novije vreme kupuju crossover automobile, klasični MPV bi i dalje mogao da bude od velike koristi. Njima, naime, treba robusna karoserija ali istovremeno prostrana kabina, veliki prtljažnik, svestranost i što je najvažnije – ekonomičnost.

Krosoveri, pak, umesto prednjeg dela oblikovanog tako da se hauba i vetrobran nalazi gotovo u istoj ravni, donose formu terenca. Dokaz za to su visoko postavljene svetlosne grupe, maska hladnjaka motora dok je prednja hauba postavljena bezmalo horizontalno – pod daleko manjim uglom u odnosu na MPV modele. Crossoveri, pak, uglavnom dolaze samo sa prednjim pogonom. Naročito oni manji, poput Crosslanda X. Iako slovo X “sluti” na integralni pogon, 4×4 nije moguće dobiti ni uz doplatu. To, svakako, nikako ne škodi ovoj vrsti vozila.

Prioritet crossovera je prostranost kabine i komfor za (mlađu) porodicu. Iako za 16 cm kraći od Astre, Crossland nudi zaista mnogo prostora – kako u kabini tako i u prtljažniku pravilnih formi. Po ustaljenim standardima, on ima pod koji se može postaviti na dva “sprata”: gornji naročito ima značaja kada se obore nasloni zadnjih sedišta, jer se tada dobija potpuno ravna površina, a relativno nizak prag prtljažnika olakšava utovar stvari. Avanturizam u oblikovanju je toliko daleko na listi prioriteta da je manje ili više ispao sa te stranice. Uzgred budi rečeno, ovde ni najmanje ne zameramo Opelovoj strategiji. Savremeni nomadi ratko kada silaze sa asfaltne podloge, nose taman toliko stvari koje su im zaista neophodne, a najveća “avantura” za njih je vožnja po makadamskoj podlozi do obližnjeg izletišta, plaže ili pozicije za piknik. Povišen klirens im je, u tim situacijama, više nego dovoljan. Ako, pak, želite 4×4 pogon, izrazito visoki klirens i primetno snažnije motore, u Opelu će vam rado ponuditi neke druge modele. Crossland X je, zapravo, nastao na dorađenoj platformi Peugeota 2008, jer je Opel sada deo koncerna PSA. S toga je logično što su motori izvučeni sa polica Peugeota, Citroena i DS-a, članova pomenute grupacije. To je zajedničko ulaganje sa francuskom kompanijom, a druga polovina tog poduhvata je Citroen C3 Aircross. Taj Francuz, baš kao i Crossland X, je pseudo-crossover dizajniran tako da zameni MPV modele – u konkretnom slučaju Opel Merivu i Citroen C3 Picasso. Ali, iako Crossland X genetiku deli s francuskim automobilima, niko ne može da kaže da je u konkretnom slučaju izveden samo inženjering zamena znački brendova. Crossland X spolja izgleda kao rasni Opel, a većina vidljivih unutrašnjih delova su poznate Opel tvorevine. I vozi se baš kao pravi Opel, vrlo verovatno i najbolje od ostalih “munja”. Razlog tome je najsavremenija tehnologije izrade sistema oslanjanja, mala masa vozila, odličan upravljački mehanizam sa adekvatnim prenosom informacija sa kolovoza… Jednom rečju – za svaku pohvalu.

Kakav je Crossland X u vožnji?

Motori su poreklom iz PSA familije. Benzinske verzije su zasnovane na 1,2-litarskom trocilindričnom agregatu: osnovna je atmosferska sa 82 KS, slede turbo verzije sa 110 i 130 “konja”. Srednja ponuda, kao ova na testu, deluje kao najidealnija i najrealnija. Osnovni benzinac je dobar za svakodnevnu vožnju gradom uz povremene bliže izlete van njega, dok su preostale dve izvodnice ozbiljnije i namenjene ne samo urbanoj eksploataciji već i odlasku na duža putovanja. Kako između 110 i 130 KS nema preteranih razlika u realnoj eksploatacije, “bingo” predstavlja motor od 110 KS. Njegovo veselo brundanje jedva da je primetno u kabini pa ne narušava mir i red. Ali, na svoj specifičan način, dovoljno je žustar da snažno povuče iz bilo kog režima, ako vozač to poželi. Razlog tome je obrtni moment od 205 Nm pri samo 1.500 obrtaja. To znači da je veći deo snage na raspolaganju neposredno po pokretanju automobila. Na meniju je šestostepeni manuelni menjač sa odlično proračunatim prenosima.

Karakteristika savremenih vozila je da menjači budu “klongavi” i “blago neartikulisani, ali je ovaj u Crosslandu X potpuno drugačiji. Slobodno možemo da kažemo vrhunski. Hodovi su “mehanički”, čvrsti i kratki, tako da je milina rukovati njime – iako to zbog elastičnosti motora nije uvek neophodno. Naime, u kom god stepenu prenosa da se nalazi, odziv na komandu gasa iznova oduševljava. S obzirom na to da je poreklo Crossland-a Galsko, možda očekujete francusku fleksibilnost u vožnji: Opel je, naime, imao druge ideje. Putem klizi poput Mokke. To znači opuštenu, udobnu vožnju na običnom putu i ​​prilično agilno kretanje urbanim sredinama. Nije mu strano ni dinamično krstarenje autoputevima. Upravljanje je precizno na “glatkim” deonicama, ali se dokazuje kvalitetom i na lošijim podlogama. Ipak, ako smatrate da je Citroen malo neodređen i distanciran od puta, Opel vam sigurno pruža drugačiji pristup. Ipak, oslanjanje Crossland-a je očigledno dovoljno kruto da neće pokleknuti pod teretom cele porodice i adekvatnog prtljaga. To ne znači da je sportski nastrojeno i tvrdo do granice “odbijanja bubrega”, pa ovaj automobil nije namenjen obaranju brzinskih rekorda. Opel se, između ostalog, ponosi činjencom da su prepoznavanje saobraćajnih znakova i upozorenje o napuštanju trake standard.

Kakav je iznutra?

Evo zašto je Crossland doveden u ovaj svet: to je automobil koji nudi puno korisnog prostora u na relativno maloj površini koju zauzima. Svi putnici sede udobno visoko i imaju dobar pogled ne sam unapred već I oko vozila. To naročito pogoduje vozaču, koji u drugom po redu paketu u hijerarhiji (gledano odozgo) ima i ispomoć parking senzora i kamere za vožnju unazad. Sedišta imaju čvrstinu Opela umesto Citroenovske mekoće. Oblikovana su u stilu Astre I sasvim dobro drže telo Tokom vožnje. Ponavljamo, ovo nije sportski model, tako da ne treba očekivati kadice sa krutim bokovima. Izbor materijala i kvalitet izrade dobro se uklapaju.

Centralni ekran dijagonale sedam inča u osnovnim varijantama, odnosno ovakav od osam inča koji je standard kako se penjete ka bogatijim paketima pregledan je I jasan za upotrebu. Možda mu nešto veća rezolucija ne bi škodila, ali to je posledica težnje da se uštedi gde je to moguće. Vozaču I saputnicima na raspolaganju je prikaz ekrana telefona na centralnom displeju (Apple i Android) u svim paketima. Navigacija dolazi sa top opremom. USB priključci su ti da bi se priključio telefon i omogućila finkcija “ogledala” i punjenje mobilnih uređaja. Napredi i pozadi na raspolaganju su utičnice od 12 V. Uz doplatu, na raspolaganju je ploča za bežično punjenje telefona – kome je to neophodno. Na sreću, klima uređaj se podešava preko mehaničkih komandi lociranih ispod ekrana. Zadnje sedište je dovoljno prostrano a iza njih je dubok prtljažnik s dvostrukim dnom. Opciono klizno zadnje sedište omogućava uvećanje prtljažnika na račun prostora namenjenog putnicima pozadi, ali s obzirom na to da je “gepek” Crosslanda X dovoljne zapremine I izuzetno pravilnih stranice, čini se da se ova doplata i ne isplati.

Troškovi eksploatacije

Tekući troškovi i pouzdanost Opelovih vozila dobro su poznati ne samo aktuelnim vlasnicima nego I većini vozača. U konkretnom slučaju, registracija vozila nije velika, s obzirom na to da ima mali motor, pa ni porez na upotrebu nije veliki. Što se tiče potrošnje, sada jeftinijeg goriva, korisnik koji vozi u skladu sa namenom Crosslanda X može da računa na mešoviti prosek od 5,5 do šest litara, a ako se “nagazi” potrošnja može da dostigne I znatno više vrednosti. Zvanična garancija na ovaj kao I druge Opele je dve godine, ali se uz razumnu doplatu može duplirati – do četiri godine ili 120.000 km pa šta pre istekne.

Zaključak

Završna razmišljanja i odabir odgovarajuće verzije: Crossland X je mini MPV prerušen u Crossover. I to je jako dobro. Kada bi se ljudi zaljubljivali u automobile samo zbog stila i vozne dinamike, Crossland X bi svakako ispao u prvom krugu. Međutim, ako se u obzir uzmu dovoljno racionalni argumenti – kakve današnji kupci stavljaju na listu prioriteta – mali Opel će lako da se uvuče u živote mnogih porodica. Ne samo onih mladih. Odlična ergonomija, praktičnost i jednostavna upotreba imaju snažnu ulogu u argumentaciji izbora. Praktična veličina znači da će Crossland X lako da se uklapa u gradske ulice i tesna parking mesta. Na kraju, postavlja se pitanja koju verziju odabrati? U Opelu u svakom trenutku imaju adekvatnu ponudu i raznorazna iznenađenja. Koja? To ćete spoznati kada se nađete u prodajnim salonima. Osnovni Crossland X sa benzincem od 82 KS i Enjoy paketom opreme košta 14.766€, bazni dizelaš sa agregatom od 1,5 l (102 KS) vredi tek nešto iznad 17 hiljada (tačnije 17.050 evra), a ovakav kao na testu, sa trocilindrašem od 110 “konja” i jako dobro “napakovanom” opremom (Innovation) uz dodatak produžene garancije i nekoliko praktičnih dodataka, sa aktuelnim popustom od 3.404 evra, koštaće vas 17.876€. Ako ste, pak, naklonjeniji francuskoj školi gradnje automobila, u Autoprometu će vam ponuditi i C3 Aircross.

Opel Crossland X 1.2T
MotorBenzinski, 3 cilindra, turbo, 1.199 ccm
Snaga81 kW (110 KS) pri 5.500 o/min
Obrtni moment205 Nm pri 1.500 o/min
Emisija CO2116 g/km
Dimenzije (mm)4.212/1.976/1.597
Međuosovinsko rastojanje (mm)2.604
Rezervoar (l)45
Prtljažnik (l)410
Masa (kg)1.245 kg
Bezbednost (EuroNCAP)* * * * *
Maksimalna brzina188 km/h
0-100 km/h10,6 s
Potrošnja (l/100 km)6,4/4,4/5,1
Korisna adresawww.autopromet.rs
Možda Vas interesuje i...