Više od igre – Gladiator protiv Gladiatora

Jeep Gladiator

Ovo, verovatno, nije Pick-Up koji vam treba, već onaj koji želite. I to svim srcem

Novi Jeep Gladiator možda izgleda kao običan Wrangler kome je pozadi zavaren tovarni sanduk. Ali, on je prilično više od toga – on je početak vaših avantura. Prošlo je više od 27 godina otkako je poslednji pravi Jeep Pick-Up ponuđen kupcima koji tragaju za tom kategorijom vozila. Bio je zasnovan na tadašnjem modelu Cherokee, a zvao se Comanche. Pre 33 godine, dakle šest pre “komančerosa” u ponudi je bio Scrambler, terenski teretnjak nastao na izduženoj platformi modela Jeep CJ-8.

Danas, Jeep nam je ponudio nešto specijalno: model kome je moguće skinuti krov, sva vrata, vertobran preklopiti unapred… I voziti se na potpuno otvorenom, ići gde god poželite sa svom slobodom i čvrstinom koju nudi najokoreliji Wrangler. Dodatna platforma može da ponese 725 kg a Gladiator je kadar da povuče prikolicu ukupne mase 3.470 kg – tereta ili “igračaka” ako to poželite. Jeep, tako, nudi nešto posve posebno čime se direktno suprotstavlja Ford Rangeru, Toyoti Hilux… VW Amarok je suviše luksuzan i “nežan” da bi se ubrojao u ovu kategoriju, baš kao što su zo Renault Alaskan, Nissan Navara ili Mercedes X-Klasse. Iako su to sve jedan do drugoga jako sposovni “kamiončići” za vožnju van asfalta. Gladiator se, ipak, dobrano ističe Off-Roaderskim sposobnostima. Defendera više nema, tako da… To smo i lično imali prilike da se uverimo “preko bare”, na terenima za koje svakodnevni vozač kojem je penjanje po ivičnjacima vrhunac “vanasfaltne” vožnja, komotno može da kaže kako su neosvojivi za bilo šta na četiri točka. A nije tako.

Jednom kada sagledate Gladioator sa svih strana, kada ga provozate po putu i daleko van njega, tek onda možete da zaključite i izjavite kakvo je to vozilo. Ponajviše, to je svojevrsni Life-Style kamionet, sa naglaskom na lake i teške avanture, pre nego čistu funkcionalnost. Gladijator nije jeftin – cena u Americi mu je za oko 10.000 dolara veća nego kod drugih srednje velikih Pick-Up modela, ali oni – s druge strane – nemaju toliku emotivnu crtu kao Jeep.

Kompletna ponuda Gladiatora je relativno jednostavna – sa savremene tačke gledišta. U gami su četiri verzije: bazni Sport, Sport S, po ceni srednji Overland i na kraju potpuno savršenstvo vožnje van asfalta – Rubicon. Sve verzije su deklarisane kao rasni terenci, Sport i Overland dolaze sa Command Trac pogonom na sva četiri točka, dok Rubicon ima skoro pa profesionalni Rock-Trac koji podrazumeva ojačane osovine, elektro-priključiv stabilizator i sporohodni finalni prenosni odnos od neverovatnih 84,2:1!!! Gladiator sa ovim prenosnim odnosom može bukvalno da “puzi” po svakom terenu i popne se na uspon od 100%! Posle svega ovoga, postavlja se pitanje zašto je Jeep “krstio” novi Pick-Up imenom Gladiator, umesto već korišćenog Scrambler? U fabrici kažu da je odgovori na ovo pitanja krajnje jednostavan – Gladiator je naziv koji se kod Jeepa koristio za najmoćnije kamione od kako su počeli da ih prave daleke 1962. godine. Tako, ma koliko neko voleo naziv Scrambler, on nije adekvatan za primenu na najnovijem Jeepu. Možda će Jeep da ponudi takozvanu “half-kab” verziju koja bi mogla da ponese omiljeni naziv? Videćemo. Sledeće pitanja je šta je to prouzrokovalo decenijski dugo išekivanje novog Gladiatora? Proizvođač navodi da su se svojski trudili da izađu u susret nezasitoj potražnji za Wranglerom na svetskom tržištu – od 1997. pa na ovamo, godišnja prodaja je utrostručena, pa nije bilo ni vremena ni prostora za nove verzije. Ali, pre nekoliko godina “pronađeno” je 700 miliona dolara za oživljavanje fabrike u Toledu, čime je dobijeno mesta za novi Pick-Up. I, evo ga!

Voziti Gladiator na putu nije tolika “kazna” kakva bi mogla da se očekuje na osnovu njegovih terenskih sposobnosti. Noseći ram karoserije sada je podešen tako da je međuosovinsko rastojanje naraslo za pola metra, ugrađeni su novi amortizeri napred i pozadi – na Rubiconu su Fox proizvodi koji su savršeno usaglašeni sa novim proizvodom pa je vožnja komforna i – za neverovati – neočekivano tiha. Štaviše, Gladiator se ponaša bolje od ionako drastično unapređenog Wranglera aktuelne generacije! Za neverovati! Upravljač je prilično direktan, kao bi se u što većoj meri preneo direktan osećaj zbivanja ispod prednjih točkova, a osim toga retko kada će da vas podseti da upravljate vozilom za 79 cm dužim od Unlimited (dakle, produžene) verzije Wranglera. Ruta kojom smo se kretali obuhvatala je dugi niz uzastopno povezanih krivina, put male širine i značajne razlike u nagibu terena kao i kvalitetu podloge. Gladiator je sa njim izlazio na kraj sa neverovatnom lakoćom.

Terenska vožnja sa ovim kamionetom, po poprilično blatnjavom i iskreno rečeno kamenitim stazama koje deluju neosvojivo, na kraju ispada neverovatno lagana. Gladiator sve prepreke savladava savršenom lakoćom i dolazi na željenu destinaciju kao da je to nešto sasvim uobičajeno. Da, kojim slučajem, može da progovori, njegova reakcija bi najverovatnije bila “a gde je problem”… Savršeno!

Kratka opaska: na nekim od najtežih delova nizbrdice, duži međuosovinski razmak omogućava Gladijatoru da povuče “rep” stabilizuje putanju i uspori. Ovaj Jeep standardno se isporučuje sa šestostepenim manuelnim menjačem, ali ako nemate potrebu za ekstremnim sporohodnim odnosima, osmostepeni automatik je definitivno pravi izbor. Uzmimo i to da nudi dvostruku “overdrajv” opciju na putu, što obrtaje pri visokim brzinama (šta god to u ovom slučaju značilo) održava na prilično niskom nivou pa se gorivo značajno štedi, i doćićemo do zaključka da ručni menjač nije ništa posebno. Naročito ako se pretežno krećete po urbanim i koliko-toliko razumnim terenskim putevima.

Sada, na samom startu komercijalizacije modela Gladiator, Jeep isporučuje samo 3,6-litarski Pentastar V6 benzinac snage 290 KS. Naravno, sa start/stop funkcijom, bez koje se danas ne može zamisliti ni apsolutno rasni i utrenirani terenac. Baš kao što je to Gladiator. Ovaj motor je više nego dobar u konkretnom slučaju. Snagu razvija postepeno i linerano, baš kao i obrtni moment, ne troši previše (po američkim standardima), i uglavnom se jako dobro drži u svim situcijama. Nešto kasnije biće ponuđen i trolitardki turbo dizel agregat, koji svakako bolje pristoji vozilu ove kategorije. Ima 260 “konja” i oznaku Ecodiesel, što nagoveštava da je usklađen sa najstrožijim normama o emisiji štetnih gasova.

Gruba spoljašnjost Gladiatora deluje obećavajuće za vozilo spremno na avanturu, a unutrašnjost samo naglašava takav stav. Enterijer je, dakle, identičan onom u običnom Wrangleru, što znači da ima šljašteće detalje u boji karoserije, visok nivo funkcionalnosti elemenata i svih detalja, ali ovaj Pick-Up donosi nove “mikseve”. To su, na primer, potpun nova sedišta pozadi, koja mogu da budu presvučena tkaninom ili kožom, mogu da se sklapaju i preklapaju na više različitih i krajnje praktičnih načina kako bi se kombinovao broj putnika i raspoloživog prostora za stvari/teret. A tu je i poklopac prtljažnog dela sa ogromnom bravom, koju možete zaključati sa sve prekrivkom tovarnog dela kako bi sadržaj ispod sakrili od očiju zlonamernih radoznalaca. Napmenimo i to da kod Gladiatora, baš kao i kod Wranglera, u potpunosti možete da odstranite vrata – prednja i zadnja, baš kao i krov, a vetrobran preklopite unapred. Ni jedan drugi Pick-Up nema tu opciju. A tovarni deo se, i dalje, može zaključati. Savršeno rešenje! Tu, na primer, možete da odložite vrata i delove krova, zaključate ih i mirno odšetate od vozila, bez bojazni da će vam neko otuđiti vredne panele.

Pored svih tehnikalija koje očekujete u jednom ovakvom vozilu, tu je i nekoliko interesantnih “poklon” detalja. Varijanta Rubicon može da bude opremljen sa off-road kamerom usmerenom ka napred, pa možete da vidite šta se dešava neposredno ispred vozila i ispod prednje osovine Gladiatora. Tu su minijaturni uređaj za pranje pod pritiskom, a svaka od ponuđenih verzija može da se opremi prenosnim bežičnim zvučnicima koji se u vozilu nalaze na postolju na zadnjim panelima/krilima na kojima se i pune tokom vožnje.

Tovarni deo može da prihvati teret mase do 725 kg. Nije preveliki, ali je više nego adekvatan za prevoz dva terenska motocikla, poređanih jedan uz drugi ili gomile snowbord-ova. Ako se, pak, Gladiator uporedi sa konkurentima, uočava se da mi je nosivost značajno manja nego kod njih – bezmalo za 300 kg. Ali, ako se odlučite za vuču prikolice, njena ukupna masa može da dostigne čak 3.470 kg! Pravi “šleper”. Na taj način su pokrivene skoro sve potrebe za prevozom u divljini, ali i na urbanim saobraćajnicama.

Ovo, verovatno, nije Pick-Up koji vam treba, već onaj koji želite. I to svim srcem.

Koliko će Gladiator koštati kada dođe kod nas, videćemo. Mada, neke naznake mogu da se vide već sada. Osnovna cena u Americi kreće od 35.000 dolara, što je daleko više od direktnih konkurenata. Mada, to zaista nije prepreka za svakog od onih koji žele Gladiator i kojima taj Jeep zaista treba. Ako uzmemo da je to nekih 15-20 odsto više nego za Wranglera, možda bi mogli da pretpostavimo koliko će Gladiator da košta srpskog kupca. Bilo kako (odnosno pošto) bilo, Wrangler sa dodatkom tovarnog prostora i nekih 80 cm više u dužinu, svakako daje novu dimenziju Jeep brendu. S toga, postavlja se pitanja da li je uopšte bitno koliko košta. Ovakvo vozilo se kupuje – manje-više – jednom u životu i traje jako dugo. Na kraju, postavlja se pitanja koju verziju odabrati? Naša preporuke je svakako dizel koji uskoro stiže, a od nivoa “opreme”… Hm, stvar ukusa i potrebe. Rubicon je, bez kompromisa, najkompletniji i najnarogušeniji Jeep kadar da savlada nesavladivo, dok Overland sa pokojim detaljem dodatne opreme (komplet za izdizanje udaljenosti od tla, veći točkovi, crna boja…) može da se kandiduje za idealni svakodnevni prevoz. Naravno, ne u uskim ulicama metropola, gde petometarski kamionet naprosto nema šta da traži. Ali, ni to nije važno. Ako vam srce brže zakuca kada vidite Gladiator, uz to možete sebi da ga priuštite, kakve veze ima koju oznaku nosi i šta ćete s njim da radite. Puno srce i širkorazvučeni osmeh nemaju cenu. Nisu je, istina, nikada ni imali, a čisto sumnjamo da će uskoro da se promeni takva situacija.

Možda Vas interesuje i...