Više snage, optimizovano oslanjanje, unapređen komfor – Macan S

Porsche Macan S 3.0 V6

Verzija sa oznakom S proširuje gamu kompaktnih SUV-modela sa Porsche značkom. U ovom slučaju, donosi brojna tehnička unapređenja među kojima je najzapaženije novi trolitarski V6 turbo benzinac

Po već ustaljenom obiičaju, da bi izašao u susret rigoroznim standardima o kvalitetu izduvnih gasova, ovaj motor – naravno – ima filter čvrstih čestica. Proizvođač navodi da je nakveća snaga novajlije 354 KS a maksimani obrtni moment 480 Nm. To znači da je snaga u odnosu na prethodnika nasrasla za 14 “konja” a obrtni moment za 20 Nm. Opemljen dodatnim Sport Chrono paketom, novi Macan S ubrzava iz stanja mirovanja do brzine od 100 km/h za 5,1 s (- 0,5) i dostiže maksimalnih 254 km/h. Prosečna potrošnja po novim NDEC standardima je 8,9 l/100 km.

Za ovakve rezultate zaslužan je, na prvom mestu, potpun novi trolitarski V6 motor s nadpunjenjem. Turbo punjač je, zarad što veće efikasnosti, smešten između cilindarskih redova, što rezultuje jako kratkim putem izduvnih gasova do lopatica turbine. Takvo tehničkom rešenje obezbeđuje jako brz odziv turbo punjača, samim tim izuzetan odziv motora na komandu gasa. Novi “twin-scroll” turbo obezbeđuje izuuzetnu elastičnost na malom broju obrtaja, gotovo na nivou dizelaša kojih više nema u ponudi Porschea. S toga, ovaj benzinac može da se smatra zamenom za “naftaše” – bar u neku ruku.

Sožena usisna grana sa dvostrukim cevima (kraća i šira plus duža i uža, za svaki cilindar) omogućava da gasovi kruže oko lopatica uvek najidealnijom dinamikom, pa je na taj način takozvana turbo-rupa praktično u potpunosti eliminisana. Dalje, optimizacijom komore za sagorevanje u kojoj je brizgaljka goriva postavljena na najpoželjnijoj poziciji – centralno između ventila, obezbedila je najidealnije moguće mešanje vazduha i goriva. I ta činjenica je dobrim delom zaslužna za uvećanje specifične snage sa 113 na 118 KS/l, a emisija štetnih gasova je redukovana.

O svim ostalim karakteristkama Macana već smo opširnije govorili, tako da je jedino cena bila nepoznata. Sada se zna i taj detalj – u Nemačkoj Macan startuje sa 64.356 evra, uračunatim porezom i standardnom opremom za to tržište.

Možda Vas interesuje i...