VOLKSWAGEN TOUAREG

Odličan ali germanski hladan

Volksvagen se suočava sa sve oštrijom konkurencijom, ali je uprkos nedostatku razigranosti (čitaj karakterističnoj sterilnosti) podjednako dobar kao i oni

Nova perjanica Volkswagena – glasio bi najkraći mogući odgovori na pitanja šta je Touareg. Ujedno, to je najsofisticiraniji i najinteligentniji poizvod koji silazi sa proizvodnih traka fabrike u Wolfsburgu. Ni manje, ni više. Pred nama je treća generacija ovog SUV-a, kod koga su svesno žrtvovane pojedine terenske karakteristike kako bi se naglasio premijum moment visokotehnološkog SUV-a za urbane puteve.

Pojednostavljeno rečeno, ovo je Volkswagenov jako dobro sročen odgovori na Audi Q7, Porsche Cayenne, Mercedes GLE i novi BMW X5. Dakle, počinje bitka teškaša. Touareg je zasnovan na neverovatno fleksibilnoj MLB Evo platformi, tačnije delu njene matrice, tako da najveći VW koristi istu arhitekturu kao Audi Q7, Bentley Bentayga, Lamborghini Urus i Porsche Cayenne. To znači da je oslanjanje izrađeno od aluminijuma i njegovih legura, karoserija je većim delom od istog lakog metala, a na masi se štedelo i kod pogonskog sklopa, sistema za hlađenje, izduva, na električnim sklopovima i instalaciji, sedištima… Šta god da vam padne na pamet, sada je lakše nego pre.

Touaregov generalno skroman izgled delimično je izoštren odlučnim potezima olovke dizajnera, oplemenjenim trunkom savremeno sofisticiranog stila. Zahvaljujući novoj “deljivoj” platformi, vozilo je dobilo na dimenzijama ali je lakše za ne tako malih 106 kg. U poređenju sa prethodnim Touaregom, novajlija je 44 mm širi, 77 mm duži ali je niži od rođaka druge generacije. Zahvaljujući proporcijama deluje nekako prijatnije za oko. Sledeća pobeda izvojevana je u prtljažniku: sa 113 litara više nego pre, dostiže čak 810 l sa sedištima u funkcionalnoj poziciji. Dakle, vlasnik ovog SUV-a neće da se postidi ni pred vozačem omanjeg kombija. Svašta može da se smesti u veliki prtljažnik, praktično sve što je višečlanoj porodici potrebno za ekstremno dugačka putovanja.

Sada već daleke 2003, kada je predstavljen prvi Touareg, njegova moć je naglašavana neverovatno elastičnim i snažnim V10 TDI motorom o kome su svi pričali. U tom period sve se svodilo na tehniku, iako ogromni dizelaš i nije bio preterano rad za obaranje brzinskih rekorda u SUV kategoriji. Iako pun snage, bio je suviše masivan i trom, prvenstveno zbog tehnološkog zaostatka u razvoju adekvatnih automatskih menjača. Bilo kako bilo, željeni efekat je postignut i Touareg je privukao pažnju medija. Tom prilikom do javnosti je došao podatak da je to najprostraniji VW tokom decenija, što ga je gotovo preko noći pozicioniralo daleko ispred direktnih konkurenata. Istini za volju, početkom novog milenijuma njih i nije bilo u nekom značajnijem broju.

Danas je situacija bitno drugačija, što zbog činjenice da tržište zna šta je Touareg, što zbog podele unutar same grupacije VW: Kako bi se omogućilo da prodajna cena bude na razumnom nivou, donekle se štedelo na materijalima za oblaganje kabine. Ali, zato se rasipalo na dvostrukom LCD ekranu zbog koga će mnogi Volkswagenu oprostiti na škrtosti u izboru materijala. “Televizori”, naprosto, izgledaju savršeno u svom tom minimalizmu enterijera i predstavljaju tešku artiljeriju koja će Touareg da lansira na sam vrh klase po tražnji. Sada jedan VW je nudi “najt-vižn” sistem za detekciju i izbegavanje živih bića tokom vožnja noću i u lošim vremenskim uslovima. Za to su zadužene termalne kamere. Zatim, deo paketa je sistem za praćenje trake po kojoj se vozilo kreće, kontrola upravljanja i održavanja zacrtane rute, sistem za automatsko kočenje i ubrzavanje do nekih 60 km/h, onda upravljanje na sva četiri točka, aktivna stabilizacija karoserije protiv prevrtnja, “hed-ap” displej… Tehničko savršenstvo koje se i očekuje kod vozila čija će početna cena da bude ne manja od 60-ak hiljada evra. Uz strmoglave skokove naviše sa svakim boljim paketom opreme, jačim motorom ili dodacima bez kojih se naprosto ne može.

Kao i svi ostali SUV modeli zasnovani na istoj platformi, način na koji se VW “obračunava” sa priličnom masom od 1.995 kg za početna varijantu je – mađioničrski neverovatan. Deo zasluga za takvo ponašanje treba pripisati eketro-mehaničkom sistemu koji se bori protiv sila željnih da Touareg izbace iz balansa (električni sistem radi na 48 volti). Treba napomenuti da je ovaj dragulj inženjerstva podesiv i da radi u sadejstvu sa aktivnim upravljanjem na sva četiri točka što rezultuje simultanim poravnanjem karoserije sa podlogom u skoro svim situacijama.To je, naglasimo, kompleksan Ii skup, ali efektan način da se izbori sa masom od dve tone. Sistem skoro uvek radi punim kapacitetom, ali daje rezulatate koji su možda i iznad očekivanja.

Na startu prodaje, VW je ponudio par V6 dizel agregata od tri litra, koji isporučuju 230 i 286 “konja”. U bliskoj budućnosti na raspolaganju će da bude i 340 KS snažan benzinac od četiri litra kao i V8 TDI sa 420 “konja”. Kina, kao najveće tržište za Touareg, na raspolaganju će da ima i hibrid ukupne snage 365 “konja”. Da li će se ta verzija ponuditi u Evropi, znaju samo rukovodioci VW-a.

Jači od trenutno ponuđenih dizelaša deluje kao prava mera za veliki VW. Ima dovoljno snage, elastičan je baš koliko se to očekuje a nije veliki potrošač. Radi meko i uglađeno, baš kao i namenjeni mu osmostepeni ZF automatski menjač. Pogonski sklop kakav se samo poželeti može. Do 100 km/h s njim se stiže za 6,1 s, a maksimalna brzina je više nego adekvatnih 235 km/h, uz prosečnu potrošnju tek nešto višu od 7 l/100 km.

Sa opcionom adaptivnim sistemom oslanjanja, vožnja je uglađena. Manje i veće nesavršenosti na putu se upijaju kao sunđerom. Upravljač sa promenljivom geometrijom je direktan ali mu nedostaje “osećaj” i povratne informacije s puta. Kao u video igricama. Bez obzira na to, valja skrenuti pažnju na ozbor točkova. Fabrika nudi opcije u rasponu između 17 i 21 inča. Najskromnije ne deluju baš reprezentativno na ovolikom automobilu, ali su nastrojene ka što većoj udobnosti. Najveće, pak, deluju opako, ali se danak izgledu plaća smanjenjem udobnošću. Sad – ko voli nek izvoli.

Sa primenom sve sile tehnoloških unapređenja dragih urbanim eksploatatorima Touarega, izgubilo se nešto od terenskih krakteristika ovog modela. I dalje je tu stalni pogon na sve točkove, blokada centralnog diferencijala (s međuvarijacijama od 70:30 u korist prednjih točkova do 80:20 u korist zadnjih), ali nema zaključavanja zadnjeg diferencijala, pa Touareg ima tendenciju da van asfalta u prazno okreće jedan od točkova na zadnjoj osovini – i to baš onaj koji ima slabije prijanjanje. Fabrika je predvidela četiri moda prenosa snage, koji su deo Off-Road paketa: to su programi za sneg, pesak, šljunak i takozvani ekspertski. Realno, svaki od njih predstavlja deo softvera koji kontroliše odziv na gas, centralnu jedinicu motora i reakciju na komande s upravljača. Ništa od mehaničkih pomagala za vožnju van asfalta. Doplativši za tu opciju, kupac dobija još 15 litara veći rezervoar, zaštitu podvozja i dva mesta za vezivanje vučenih objekata. Uostalom, to je maksimum na koji su spremni kupci savremenih SUV modela. Njima više od navedenoga nikada neće ni zatrebati… Da ne govorimo da niko od njih nema ni želje da forsira težu “terensku” vožnju od one zavejanim asfaltnim putevima do mondenskog skijališta ili po pesku do skrivene uvale sa “privatnim” plažama. Retko sa zakačenom prikolicom na kojoj je omanji gliser. Svi ostali će da se odluče za nešto “sposobnije” terence.

Dok je enterijer prethodnika u velikoj meri podsećao na onaj u Golfu, novajlija je pravi premijum i donosi masivno unapređenje. Za takav sled okolnosti treba zahvaliti i “potpuno digitalizovanom kokpitu” ili u prevodu na narodski jezik – zasluga ide do dva ogromna ekrana povezana jedan sa drugim kako bi delovali kao celina. Očigledno skupi i komplikovani za programiranje (zbog nih je odložena premijera treće generacije Touarega), oni donose savršen minimalizam i primetno odsustvo prekidača i dugmića unutar kabine. Sistem je kompatibilan sa Android Auto i sa Apple CarPlay sistemima a nudi WiFi hotspot opciju koja omogućava umrežavanje više pametnih uređaja – do osam njih istovremeno. Ambijent u kabini je značajno unapređen, naročito ako se doplati za panoramski krov, kada se spoljašnji svet diskretno dovodi u unutrašnjost vozila. Ako, pak, zavirite u donji deo enerijera, naićićete na pojedine detalje napravljene od jeftine plastike. Ipak, oprema – bila ona standardna ili sa liste opcionala – nateraće vas da u trenutku zaboravite na to malo tvrde plastike.

Touareg je, u ovoj generaciji, doživeo najveću transformaciju dosad. I spoljašnjost i unutrašnjost su modernizovani van svih očekivanja za jedan Volkswagen, pa imaju čime da se pohvale. Sa doplatama za sve opcije predstavlja pravi tehničkih dragulj i perjanicu sa kojom će VW da se hvali duže vreme. Ali, tehnologije je skupa gračka, pa valja obratiti pažnju pri odabiru opcija. Uprkos svemu tome, veliki VW će da bude izbor mudrih ljudi – kupaca vozila ove klase. Svi oni su svesni njegovih limita i činjence da će gotovo celi vek da provede na urbanim saobraćajnicama. Ali, hajde da budemo iskreni: koliko nas teži za sirovim putanjama kroz nepoznate predele? Savremeni SUV modeli imaju posve drugu namenu. I u tome su odlični, što pokazuje i ovaj “narodni auto”.

Možda Vas interesuje i...