Volvo je napravio nešto posve drugačije i originalno. Ovaj automobil ima izgleda da bude aktuelan i posle dugog niza godina – ovakav kakav jeste.

Volvo XC40

Šta se dešava kada Volvo po prvi put odluči da se umeša u segment kompaktnih SUV modela – desi se XC40. Ovaj segment je u novije vreme postao toliko pretrpan različitim modelima, različitim proizvođačima i različitim interpretacijama kako se zamišlja kompakt sa proterenskim atributima. Pod ovom konstatacijom na prvom (i jedinom) mestu podrazumevamo oblik karoserije i njenu udaljenost od tla.

U Volvou s ponosom navode da im je na umu bilo da pomrse konce Merecedesu GLA, Audiju Q3, BMW-u X1 i Range Roveru Evoque. To je što se tiče većeg dela Evrope. Francuze “brani” DS7, dok se japanska auto industrije nameće Lexus NX i Infiniti QX30 modelima. Realno gledajući, ni malo naivna konkurencija. Svi navedeni automobili imaju poprečno postavljene motore i čeličnu karoseriju, iako dolaze sa oznakama brendova koji preferiraju drugačiju arhitekturu i primenu više različitih materijala u konstrukciji. Svi oni biraju takvo rešenje jer poprečna postavka motora pruža više prostora u kabini vozila relativno male površine. Podsetimo, ako se motor postavi uzdužno, prednja hauba “meri” daleko više nego što je to slučaj kod poprečno postavljenog sklopa. Naravno, jednostavnija konstrukcija održava troškove razvoja i proizvodnje nižim, što omogućava da se krajnja cena vozila odredi tako da bude pristupačnija daleko većem broju potencijanih kupaca. A Volvo i tu ima interesantne novotarije.

Za razliku od konkurenata čini modeli prilično podsećaju na veće iz game, da ne kažemo da ih je jako teško razlikovati, Volvo nije pristupio takvom dizajnu. Oni su svesno ušli u problem kreiranja potpuno drugačijeg imidža, koji će XC40 jasno distancirati od XC60 i XC90, a opet bezuslovno predstavljati Volvo školu dizajna. Tako, novajlija ima ćoškaste, relativno male staklene površine s boka i izduženi osmougao na donjim delovima karoserije. Dvobojna šema se može odabrati na spisku opcionala, a mi je svesrdno preporučujemo. Unutrašnjost, ukoliko to zaista želite, može da bude kolorno razigrana. Opcije podrazumevaju da imate mogućnost izbora crvene boje enterijera, bilo kompletnog bilo samo sedišta, tepiha i donjeg dela obloga vrata. Pomalo šokantno, naročito za relativno konzervativni Volvo, ali posle određenog vremena privikavanja – interesantno. Tek nakon “kolornog šoka” shvatate koliko prostora zaista ima u kabini malog XC40. Prostor za putnike i prtljag donose nekoliko svežih inteligentnih ideja koje omogućavaju da sve sitnice koje neminovno nosite s sobom budu praktično složene i uvek pri ruci. Naravno, čvrso fiksirane bez ogućnosti da lete po kabini.

XC40 ne predstavkja smanjenu verziju šasije i sistema oslanjanja modela XC60/XC90. Zasnovan je na potpuno novoj platformi nazvanoj “kompaktna modularna arhitektura”. Hm, jako inovativno i originalno ime. Bilo kako bilo, to je osnova koja štedi prostor, koristi jeftinije oslanjanje zadnje osovine (četiri veze sa čeličnim ramenima i klasičnim spiralnim oprugama, umesto petostruke veze sa spiralnim oprugama od kompozitnih materijala). Troškovi su smanjeni ne samo proizvodnjom novog V40, već i deljenjem platforme sa kineskim premijum modelima poput Lynk & Co. Ne zaboravimo, Volvo je, zajedno sa pomenutim brendom u vlasništvu takođe kineskog konglomerata znanog pod imenom Geely.

Iako sa zajedničkom ulaganjem i razvojem u saradnji sa Kinezima, nova platforma je nastala u Švedskoj pod palicom tamšnjih inženjera. Shodno tome, prilagođena je upotrebi novih četvorocilindričnih motora koji sagorevaju dizel i benzin, a nose Volvo oznaku. Ekrani oserljivi na dodir su preuzeti sa većih Volvoa kao i identični sistemi za elektronsku ispomoć vozaču. Tako, ovo je pravi Volvo pa se i osećaj za upravljačem ograničava upravo na taj brend. Bez obzira na veličinu, vlasničku strukturu i inženjerska rešenja, ovo je i dalje pravi pravcati Volvo.

Izbor motora je pao na četvorocilindraše, koji se jednostavnim odabirom slova koje ih označava bliže određuju koje gorivo troše: D su dizelaši, T su turbo benzinci. Onda brojevi: 3 je za snagu od oko 150 KS, 4 doseže do 190 KS, “petica” je već na 250 “konja”. Dizelaši se nude u verzijama D3 i D4, benzinci kao T3, T4 i T5. Ručni menjači i pogon samo na prednje točkove rezervisani su za D3 i T3, dok više na lestvici snage dolazimo do varijanti sa isključivo automatskim menjačima i pogonom na sve točkove.

Verzije koje smo lično imali prilike da isprobamo, bile su sa vrha ponude. Tako je to, obično, na zvaničnim prezentacijama. Dakle, D4 i T5, oba sa automatskim menjačima i AWD pogonom. Grube brojke pokazuju da su performanse ove dve verzije uporedive, jer je i masa vozila približna – oko 1.700 kg za varijante sa pogonom na sva četiri točka. Dizelaš 100 km/h dostiže za manje od osam sekundi, benzinac može da se pohvali sa 6,5. Oba su prilično elastična, tako da se jednostavnom dodavanjem gasa pri srednjem režimu rada motora, vozilo snažno ubrzava u gotovo svim uslovima puta – bilo da je grad, magistrala ili autoput. Interesantan detalj predstavlja činjenica da zastoja i hvatanja daha gotovo da nema – reakcija motora je trenutna.

Ukoliko ste nedavno bili u nekom od velikih Volvo modela, kvalitet motora vas neće začuditi. Dizel je jako tih za tu vrstu agregata, ali ima oštar ton koji nikada ne nestaje. Ne baš preterano prijatno, naročito za one sa prefinjenim sluhom. Ništa bolje nije ni sa benzincima. Oni zuje na niskim obrtajima, potom ispuštaju jednoličan i blago brundav ton kako se zalazi u više obrtaje. Takođe, osmostepeni menjač može da bude pomalo neodlučan, a kada konačno odluči koji stepen će da priključi, to obično biva pogrešno. S toga, nemojte se začuditi ako uhvatite sebe da često potežete za ručnom promenom brzina preko “klackalica” iza upravljača. To, između ostalog, znači da je moguće održati motor u okviru zvučno prihvatljivom broju obrtaja.

Krstarenje predgrađima pokazuje superiornost oslanjanja – neravnine se upijaju meko i s lakoćom, a pneumatici skoro da ne generišu nikakvu buku. Kada se dođe do određene brrzine, naginjanje karoserije dostiže nivo koji bi se mogao nazvati ljuljanjem. Takvo ponašanje navodi na očekivanje da će celi automobil da se uvija i savija čim pokušate brže da savladate krivinu. Ali, bićete iznenađeni. Kada jednom savlada fazu prolaska kroz njihanja u dugoj amplitudi, XC40 se ponaša krajnje disciplinovano. Tada su sve reakcije predvidive i rastu progresivno sa opterećenjem kome se vozilo izlaže. Na taj način u  svakom trenutku sa sigurnošću možete da predvidite nastupajuću reakciju vozila i njegovo ponašanje na putu, pa u skladu sa tim pripremite adekvatne reakcije na komandama. Pogon na sva četiri točka je dobar protivotrov podupravljanju. Sa njim ćete voziti skoro kao po šinama. Unapređenje osećaja potpune kontrole nad vozilom dolazi od relativno malog kola upravljača, kao i prilično direktnog prenosnog odnosa u upravljačkom mehanizmu. Zahvaljujući njima, čini se da je vozilo prilično lagano i agilno tokom vožnje po gradu, ali sve svoje kvalitete pokazuje dostizanjem većih brzina, kada omogućava da se vozilo vodi po putu sa izuzetnom preciznošću. Ali, nemojte da vas ovi realni podaci zavedu: ovo je ipak SUV, automobil koji zahteva čvrstu ruku u krivinama, kome treba jaka anestezija kada ustanovite da interakcija između položaja pedale gasa i putanje kroz krivinu nije ona najidealnija i kada poželite daleko nižu tačku gravitacije nego što je XC40 ima. Fizika je neumoljiva, a XC40 nije rasni sportista. On je uredan i opuštajući automobil koji radi i nudi sve ono što priliči jednom SUV vozilu. I to čini bez greške. Udoban i jednostavan za upotrebu, na prvom mestu. I na polju zvučne izolacije učinjeno je sve što se moglo. Postoji jako malo šuma vetra kao i jedva primetne buke koju stvaraju pneumatici. Ovo je miran dugoprugaš. Ako doplatite za Drive Pilot koji je jedan od koraka ka autonomnom vozilu, uživaćete u održavanju putanje između linija na kolovozu sa konstantnim održavanjem udaljenosti od vozila ispred. Bez obzira kojim se brzinom kreće i koiko često je menja. Korisna stvarčica u ovakvom automobilu, naročito na dugim i dosadnim relacijama koje mogu biti jako zamorne. Sa ovim uređajem, sve je daleko lakše i lepše. Naravno, sve to ne podrazumeva da možete da zaspite za upravljačem – naprotiv. Vozač je angažovan taman toliko koliko je potrebno da se ne oseti “ugroženim” ali i da se ne opterećuje zamornim radnjama poput konstantnog usporavanja i ubrzavanja kao bi se održavao tempo vožnje u kolonama.

Van autoputeva i urbanih staza, ovo nije niti Land Rover, niti Jeep, niti bilo koji rasni terenac. Ali, ima tačno određene dozu neophodnih elemenata za savladavanje loših podloga. Pneumatici su sa grubljom šarom, napadni i silazni ugao nisu loši (svakako, neuporedivo bolji nego kod limuzina ili karavana), udaljenost od tla je pristojnih 210 mm, a u kabini postoji prekidač kojim možete da izaberete Off-Road kalibraciju motora, menjača i elektronskog sistema za kontrolu proklizavanja (ESP). Sasvim dovoljno za skijanje, forsiranje peščanih plaža, osvajanje pozicija za dobar roštilj…

Kabinski prostor je malo “ugejan” u poređenju sa hladnim nordijskim stilom primenjenim na većim Volvoima. Otvori za vazduh se ističu na prednjem panelu, a ukrasne trake su sklonjene sa glavne površine obloge. Ambijentalno osvetljenje je vrhunac umetnosti i dolazi skriveno iza mašinski obrađenog aluminijuma koji je iskorišćen kao alternativa prirodnom drvetu. Ekologija u praksi. Umesto da obloge vrata u potpunosti budu obložene kožom (odnosno njenom veštom imitacijom), Volvo je većinu glavnih površina obložio tkaninom neuobičajenih boja koje se slažu sa tepihom. Osvežavajuće smelo ili revoltirajuće šarmantno? Rekli bi ono prvo.

Sve verzije XC40 dolaze sa serijskim centralno postavljeniim ekranom osetljivim na dodir. Pored potpune konektivnosti, ovaj uređaj nudi navigacioni sistem sa praćenjem saobraćaja u realnom vremenu. Ovo je detalj koji nude i svi konkurenti, naročito u oglasima, brošurama, spotovima… Ali ga u realnosti naplaćuju kao dodatnu opremu. Ne i Volvo. Isto važi za točkove od lake legure, dijametra 18’’.

Kao i odvajkada, Volvoov ekran osetljiv na dodir pripada najvišoj kategoriji. Grafika je gotovo pa savršena a meni razumljiv. Ali jednostavan za razumevanje ne znači automatski i jednostavan za korišćenje. Mnoge funkcije zahtevaju višestruka uzastopna pritiskanja komandi na ekranu, što nije nimalo jednstavno tokom vožnje. Čak ni saputniku. Ni jedna od funkcija se ne može pokrenuti “na slepo”, pa je neophodno odvojiti određene vreme i pogled sa puta (gde mu je mesto) prebaciti na ekran. Po koji mehanički prekidač više, u velikoj meri bi poboljšao situaciju. Ali, kao je tako je, savremene sajber generacije zaboravljaju šta znači reč mehaničko. Na žalost.

S druge strane, sedišta su fenomenalna, a pozicija za vozači uopšteno dobra. To je, da naglasimo, klasična SUV pozicija, sa leđima u vertikalnom položaju i nogama savijenim u kolenima. Kao što smo to “naučili” u segmentu dinamike ovog automobila, on ne pretenduje da bude sportista. Naprotiv, diči se SUV genima. I to potpuno opravdano. Raspoloživ prostor iznad glava i za noge putnika pozadi, sasvim je adekvatan za odrasle osobe. Imajući u vidu značajno izdignutiju poziciju nego što je to slučaj sa prednjim foteljama, čak i deca će imati dobar pregled ne samo bočno već i ka napred. Ali, postavlja se pitanje koliko će im to biti interesantno, s obzirom na to da je ovo automobil koji ima Wi-Fi. Dakle, pametnim uređaji se lako povezuju na Internet, a imaju i priključke za punjenje. A onda, koga briga za okolinu? Kabinski prostor predstavlja skup dobrih ideja i dizajnerskih rešenja. Bas jedinica stereo uređaja je umesto u vratima postavljena ispod prednje konzole, što ostavlja dovoljno prostora u svakim od vrata za odlaganje predmeta gabarita prosečnog lap-topa. Osim toga, konzola ima i dva odeljka za odlaganje stvari sa pokopcima, iza držača za čaše. Jedna je duboli naslon za laktove a druga može da se demontira, tako da joj može biti dodeljena uloga kante za otpatke. Da, lako se čisti. Pod prtljažnika predstavlja pametan origami sklop, pa se s lakoćom može podeliti na dve zasebne celine. Zadnja polica može da se smesti u dno prtljžnika, tako da prilikom transporta kabastijih stvari o njoj ne treba razmišljati. Neće da smeta. Sve to je gomila dosadnih stvari koje ne prodaju automobil, ali suživot sa njim čine znatno lakšim.

Volvo nije samo lansirao vozilo sa oznakom XC40. Čak ni novu platform zbog toga. Ovim potezom je predstavljn potpuno novi način posedovanja automobila ili, verovatnije – ne posedovati ga. Možda čak ni iznajmiti ga, uzeti na lizing ili deliti… Volvo rađe bira glagol “pretplatiti se”.

Šveđani su se dosetili i odlučili da ovaj model ponude na posve nov način: iza paketa nazvanog “Care by Volvo”, korisnik plaća mesečnu pretplatu. Za taj novac ne dobija samo automobil već i sve radnje vezane za njegovo korišćenje – registraciju, održavanje, osiguranje koje važi za tri vozači po vozilu, starosne dobi između 25 i 79 godina. Svake dve godine, vozilo se vraća i preuzima potpuno novo. Takođe, korisniku je obezbeđen prstup bilo kom drugom Volvo automobilu 14 dana u toku kalendarske godine – XC90 za velika putovanja ili porodična slavlja, na primer. Podseća na iskustvo sa operaterima mobilne telefonije? Naravno, biće toga sve više, po sve manjim cenama. Pa i paket “neograničeno” – ovoga puta kilometara umesto minuta, poruka, Interneta… Naravno, u odabranim zemljama. Dobrodošli u budićnost.

Volvo, međutim, planira da proširi ponudu sa povezanim servisima. Tako će, na primer, tokom vašeg odsustva izazvanog službenim putovanjem ili sličnim zgodama, treća strana uz pomoć aplikacije i vašeg odobrenja, moći da pristupi vozilu, da ga koristi, da koristi beneficije restriktivnog pristupa određenim delovima prtljažnika ili kaseta u vozilu… Ili da vaš XC40 dopuni gorivom kada ste vi kao vlasnik zauzeti drugim obavezama. Ova opcija je, za sada, procenjena na oko 700 evra mesečno, bez ikakvog učešća. Da li se isplati? Ako uzmemo u obzir ratu kredita ili lizinga, kamatu, registraciju, osiguranje, vezu sa Internetom… Pa i nije tako loše, naročito ako se ima u vidu mogućnost da se tokom vremena taj iznos smanji… Svakako interesantno i vredno razmišljanja, naročito ako se vozilo uzme na firmu, pa svi ti iznosi zavedu kao realni trošak. Da li je to budućnost “kupovine” automobila? Vrlo verovatno – da. Videćemo.

I dok se, tako, razmišlja o “nepristojnoj ponudi” koja će svakako preuzeti određeni postotak klijentele konkurenciji, treba znati da se XC40 nudi sa osam različitih motora i šest nivoa opremljenosti. U zavisnost od toga je i cena, koja na našem tržištu startuje sa oko 29 hiljada evra. Naravno, opcija “Care by Volvo” nije u ponudi kod nas. Bar ne još.

XC40 je pravi SUV, sa svim atributima koje ta klasa donosi, a ne vozilo koje se trudi iz petnih žila da bude krosover nalik klasičnom automobilu.

Uz sve prednosti koje donosi ovo vozilo, treba se osvrnuti i na njegove nedostatke. Jedini, rekli bi smo, jeste neadekvatan ozbor pogonskih sklopova: nisu toliko prefinjeni kao što bi to moglo da se očekuje od ovakvog modela, a konkurenti imaju bolju ponudu po pitanju kompromisa između performansi i ekonomičnosti. Bilo kako bilo, XC40 je snažan upliv Volvoa u novu kategoriju. XC40, ovakav kakav jeste, biće impresivan i posle nekoliko godina koriščenja odnosno proizvodnje.

Možda Vas interesuje i...