Vrhunski porodični super automobil, ubica Panamere – započnite sa štednjom!

Mercedes AMG GT 4Door Coupe

Za ovo remek delo treba da zahvalimo šefu AMG divizije, gospodinu Tobiasu Moersu. Uprkos svakodnevnom poslu i bogatstvu koje mu on donosi, Moers je običan porodilni čovek kome ni AMG GTR nije konačno ostvarenje snova ali ni predmet koji će ga odvojiti od privatnosti

Mercedesovi modeli se množe – skoro viralnom brzinom. S toga, opravdano možemo da se upitamo šta to nije u redu sa E63 ili CLS 53? Izgleda da je neko dobrano špijunirao novi segment koji sve više privlači kupce… Taj segment je još prilično daleko, a tako blizu… Mercedes se nije dvoumio i odmah je pohitao da predstavi svog takmaca u kategoriji: rođen je AMG GT 4 Door kupe, po nekima “ubica Porsche Panamere”. Da li je tako?

Prostrana zadnja sedišta i više nego pristojan prtljažnik su odstupnica od klasičnog načina gradnje kupea sa AMG značkom. Naročito ako se u obzir uzme činjenica da je ovo treći model u AMG gami, posle onih sa oznakama SLS AMG i AMG GT u kupe i kabrio izdanju… Svi su, redom, dvosedi. Ali, kako su svi oni prošvercovani kroz skoro beskrajno izduženu siluetu kupea, nema tu čega čovek da se boji – a mnogo je toga što može da se voli. Dakle, kupeovska forma je zajednički imenilac za sve savremene AMG modele, one koji izvorno nose ovu legendarnu oznaku. Realno gledajući, dodatni par vrata, zadnja sedišta i uvećani prtljažnik su nekako pridodati klasičnom AMG GT-u i nastao je AMG GT 4Door Coupe. Međutim, za razliku od mnogih drugih, pa i onih običnijih i svakodnevnih modela koji su nastali iz neke druge karserijske varijante, ovaj četvorovratni kupe ne deluje “nakalemljeno”. Šta više, stiče se utisak bliskosti sa glavnim i trenutno jedinim direktnim konkurentom – Porscheom Panamera. Naročito ako odaberete mat sivu (magno) boju, koja ostavlja bez daha kada gledate automobil ofarban u tu nijansu i koju je gotovo nemoguće u potpunosti održati čistom.

Aerodinamika ovog vozila je gotovo pa savršena: skladnost proporcija naprosto ostavlja bez daha, tako da je svaki izbor naplataka manji od promera 21-inča jednostano neprimeren. Možda ovo zvuči kao preterivanje, ali ako uzmete u obzir da je ovo automobil skuplji od 150.000 evra, onda naplaci od 19 ili 20 inča naprosto nemaju šta da traže na ovom AMG-u. Takođe, treba naglasiti da je ime ovog Mercedesa neinspirativno i neiskreno: ovaj automobil koristi identičnu platform koja se koristi za modele C-Klasse, E-Klasse, CLS i druge različite Mercedese, tako da ovo uistinu i nije neki GT 4Door. Ali, u najmanju ruku treba znati da je kadar da podrži 4Matic sistem pogona na sve točkove, što ga svrstava u onu kategoriju automobila namenjenih za svakodnevnu upotrebu u svim vremenskim uslovima. Dakle, ortodoksni hedonizam u ovom slučaju nije razmatran. S toga, postavlja se pitanja je li ovaj automobil čemu?

Dakle, nije vam potreban super-računar da bi ste proračunali mogućnosti ovog četvorovratnog kupea. Naš fokus se zaustavio na verziji 63 S 4Matic+, koju pokreće savršeni AMG-ov agregat od četiri litra, sa cilindrima u V8 konfiguraciji, dvostrukim turbo punjačem koji oslobađa skoro 640 KS. Postoje, naravno, i slabiji – sa 585 KS bez S oznake, a trolitarski šestocilindraši namenjeni varijantama GT 53 i GT 43 nude 430 i 362 KS. Sasvim dovoljno za pun užitak.

Ključ svega je integrisani laki hibridnih sistem, u ovom slučaju nazvan EQ Boost. Elektro motor se napaja energijom iz startera/alternatora koji radi pod naponom od 48V (sve popularniji sistem koji polako ali sigurno postaje standard). Ovo je gotovo pa savršen motor – ako Ferrarijev motor od 3,9 l uzmemo kao reper u klasi četvorolitarskih V8 tvinturbo agregata, onda će AMG-ovo delo da se svrsta tik uz njega. Tolika harizma i gotovo nulto kašnjenje na komande, fleksibilnost… Ma, savršenstvo jedno. Shodno tome, performanse su zapanjujuće – iz stanja mirovanja do 100 km/h ovom Merecdesu je potrebno 3,2 sekunde, a maksimalna brzina je deklarisana na 315 km/h! Sve to začinjen sa grmljavinom iz izduvnog sistema, kreiranom po starinskom receptu. Dakle – glasno i još jednom glasno, uz snažno i karakteristično roptanje “osmaka”. Koncertna dvorana? Svakako!

Sa svim tim podacima, ovaj AMG se svrstaava u porodične superautomobile. Dvostruka ličnost ovog vozila, koje može biti dostojanstveno uglađeno i kadro da prevozi porodicu kao i da se uz malo adrenalina pretvori u drumsku zver, predstavlja bonus… Ovaj 63 S se, svakako, daleko lakše kontroliše nego običan GT kupe, bolje upija buku s puta i udobno “jaše” uprkos širokim pneumaticima (295/35 pozadi). Ovo je, između ostalog, sposobna i krajnje prefinjena krstarica. Ali, AMG je takođe duboko uveren u sve sportske elemente ovog automobila, i to u tolikoj meri da je prve vožnja organizovao na stazi namenjenoj Formuli 1, u blizini Ostina – država Teksas, Amerika. Da, to je Circuit of America: 20 krivina, 5,2 km ukupne dužine i sasvim dovoljno drskih pravaca na kojima je moguće izvući maksimalnu brzinu bez ikakve griže savesti ili straha. Naravno i delova u kojima je pod punim gasom moguće izvršiti oštre promene pravaca. Dakle, sve karakteristike automobila izlaze na videlo. Dobre i/li loše, svejedno.

Tehnloški arsenal ponuđen u ovom AMG-u je, takođe, impresivan. Tu su vazdušno oslanjanje, podesivi amortizeri, aktivna zadnja osovina, elektronski kontrolisan zatvarač zadnjeg diferencijala, dinamički nosači motora i potpuno prilagodljivi pogon na sve točkove. Devetostepeni automatik sa dvostrukom spojnicom potopljenom u tečnost je novina u klasi a kao posledica tu su smanjena masa, brži odziv, brža promena stepena prenosa i mekši osećaj delovanja. Upravljanje, oslanjanje, motor i parametri prenosa su pod nadzorom sistema za dinamičku kontrolu vozila, koji vozaču omogućava izbor između šest režima rada – počevši od onog namenjenog klizavoj podlozi pa sve do trkačkog programa.

Unutar njega je i dodatak nazvan Dynamicx Plus paleta, koja sadrži Osnovni, Napredni, Pro i Master program. Nije zaboravljen ni Drift mod – ukoliko imate dovoljno novca da spaljujete pneumatike vredne više stotina evra po komadu. Napomenimo da se kod nas, u beogradskoj Beogumi, najmanja od 19’’ procenjuje na oko 45.500 dinara. Bilo kako bilo, ponašanje ovog vozila u svim uslovima je gotovo pa savršeno, a ako ste u mogućnosti da za karbon-keramičke kočnice dopatitee oko 10 hiljada evra i zaustavljanje će da bude u stilu F1. Naravno diskovi od 390 mm i u klasičoj varijanti “grizu” onako kako je za očekivati od automobila sa motorom snažnijim od 600 “konja”.

Šta god mislili o Mercedesovom dizajniranju karoserija, oko unutrašnjosti nema prepirki: ovo je najbolje izveden enterijer u branši. Osim vrhunskog kvalitetan primenjenih materijala, kabinom modela GT 4Door Coupe dominira kokpit sa širokim ekranom koji uparuje dva LCD-a visoke rezolucije i dijagonale od po 12,3 inča. Na njihovoj površini je staklo koje se koristi kod najsavršenijih pametnih telefona – gorilla glass. Možete da birate između Classic, Sport i Supersport konfiguracije (ekrana), sa glavnim multimedijalnim informacijama koje se prikazuju na centralnom ekranu.

Tu je, takođe, novi AMG Performance upravljač sa dodatnim tasterima postvaljenim na levi i desni krak a namenjeni kontroli moda vožnja i sportskog izduva. Nisu izistavljeni ni majušni tač-pedovi, poput onih na laptop računarima – samo neuporedivo manje površine, koji su debitovali na aktuelnoj E-Klassi, što vozaču pruža mogućnost potpune kontrole nad vozilom bez pomeranja ruku sa upravljača.

Revidiran je i centralni deo, na kome više nema mehaničkih komandi: sve su prenesene na TFT displej, a tu je površina osetljiva na dodir. Kompjuterska era – nema šta. Ko voli, nek izvoli, ali drugog izbora nema niti će ga biti.

GT 4Door Coupe može da se poruči u konfiguraciji sa četiri ili uz doplatu sa pet sedišta. Uz to dolaze dva USB priključka, držač za čaše sa kontrolom temperature, a ako izaberete opciju sa dva sedišta pozadi, između njih ćete dobiti ekran osetljiv na dodir. Prtljažnik prima solidnih 461 l u osnovnoj konfiguraciji ili 1.324 l ako se obore nasloni zadnjih sedišta. Šta više, klima uređaj, sedišta i osvetljenje kabine mogu da budu povezani na mrežu zarad “unapređenog vozačkog ugođaja” – dakle, parameter vezane za pomenute sistema možete da kontrolišete preko aplikacije na pametnim uređaju. Kuva li kafu? Ne. Za sada!

Po uobičajenom Mercedesovom principu, uz automobil će da se nude mnogobrojne poželjneopcije spakovane u pakete koji se dobrano doplaćuju: aerodinamički paket, visoka klasa, noćni paket, karbon-fajber paket, premium plus… I još puno toga. Potrošnja? Koga to pa, u ovakvom automobilu, interesuje? Ipak, navedimo da 63 S u proseku troši oko 13,5 l/100 km. Mnogo ili malo? Rekli bismo – nebitno.

Vrhunski porodični super automobil, ubica Panamere – započnite sa štednjom!

Pretpostavljamo da će “modni” automobili biti sve traženiji i da će u nekoj meri poremetiti tržište, odnosno način razmišljanja prilikom kategorizacije i odabira potrebnog. Naročito kod velikih igrača, poput BMW-a, Audija… Mercedes, naravno, nije i neće biti imun na ovakvo tržišno kretanje, a AMG GT4Door Coupe je sasvim adekvatan odgovori na sva postavljena pitanja – poželjan je upravo onoliko koliko je dinamički impresivan. Izgleda fantastično, ide kao zmaj – ne samo na pravcu već i kroz krivine… Dakle, nije klasični četvorovratni GT kupe? I nije, ali ono što jeste to je dinamični automobil čije su granice postavljene daleko dalje nego što to običan vozač može da dosegne.

Možda Vas interesuje i...