Zabavan i praktičan kao prethodne generacije, ali sa daleko više samopouzdanja, originalnosti i slobodno možemo da kažemo hrabrosti. Twingo je jedan od najpoželjnijih gradskih automobila u ponudi

Renault Twingo TCe 95 Intense

Treća generacija Renaultovog mališana prvenstveno namenjenog za vožnju po urbanim sredinama, ima svojih specifičnosti: radikalan je baš kao i prva generacija koja je (na pozitivan način) šokirala nepripremljenu javnost, sada već daleke 1993. godine.

Platforma na kojoj je sazdan novi, redizajnirani Twingo treće generacije deli se sa nimalo naivnim smartom ForTwo i ForFour, i omogućava obema fabrikama – Renaultu i Mercedesu – da uz najmanje moguće troškove predstave gradske automobile i opravdaju troškove razvoja. Upravo u tom segmentu se iznašlo prostora za igrarije i pokazivanje mišića, da ne kažemo hrabrosti u korišćenju rešenja koja su sve samo ne konvencionalna i svakodnevna. A upravo tu leži originalnost Twinga kao i svi oni detalji koji ga dobrano izdvajaju iz konkurencije. Realno, danas nije ni malo lako biti poseban i prepoznatljiv. Da bi se dostigao taj nivo, potrebno je poprilično odlučnosti, znanja, sposobnosti i gore narečene hrabrosti. I to ne u malim količinama.

Iako deluje mali, Twingo pruža zaista puno prostora u kabini – shodno klasi kojoj pripada

Dakle, Twingo dolazi po Porsche 911 konceptu: motor i pogon pozadi. Čak i sa različitim dimenzijama pneumatika – pozadi su širi. To je tehničko-tehnološko rešenje koje sa sobom donosi pregršt benefita – sa vozačke strane, ali na neki način umanjuje prtljažni prostor. Da li?

Aktuelna ponuda motora nije previše izdašna: tu su samo benzinci, zapremine 0,9 i jednog litra. Prvi je opremljen turbo kompresorom (kao na testu), drugi je atmosferski, što još jednom potvrđuje maksimu da veće nije uvak i jače (da ne kažemo bolje). Dizeli su, u ovom slučaju, stavljeni po strani, tako da u novom Twingu više nećete moći da poručite verziju sa čuvenom i toliko poželjnom oznakom dCi. Ipak, da Twingo (ponovo) ne bi bio samo još jedan u nizu običnih gradskih mališana, pobrinuo se Renaut Sport, koji je najmanjem Renaultu ulio i podosta sportskog duga – savršeno. Ipak, mi smo se ovoga puta družili sa prizemnijom verzijom adekvatnom za aktuelne uslove saobraćaja i populaciju koja je ciljna grupa za Twingo. To su, na prvm mestu, mladi ljudi, potom svi oni kojima treba drugi automobil u kućnoj flotili ali da ne bude običan kao većina iz A segmenta. Dakle, porpilično široka interesna sfera sa nimalo jednostavnim prohtevima. I da… Da ne bude previše skup. Renault je za Twingo pripremio cenovnik u kojem svako može da pronađe nešto za sebe… Počinje sa 8.290 evra, a ukoliko preterate sa opcijama lako ćete se zaustaviti na oko 14 hiljada evra. Malo ili mnogo? Stvar potreba, želja i dubine novčanika, ali Twingo lako zalazi u segment koji se može nazvati trendseterskim. A to košta.

Doplata za elektropokretani platneni krov je 1.000 evra

Kako se ponaša na putu?

Potpuno je nevažno kakav ste vozač – iskusan ili neiskusan, sportski ili “penzionerski” nastrojen, pristalica limuzinskog stila vožnja ili kao god to već poželite – Twingo vam neće mrsiti kosu (osim ako nema pokretni krov, ovako kao “naš”), neće vas (preterano) lepiti za naslon sedišta, želudac će uvek da bude na svom mestu a adrenalin na preporučenom nivou. Naravno, mali turbo od 900 kubika ima nešto veći potencijal da uzburka emocije od SCe “hiljadarke”, ali – budimo realni – u ovoj kategoriji se na prvo mesto stavljaju ekonomičnost i praktičnost. Twingo to jeste, i jedno i drugo. Šta više, možda je i primer većini ostalih kako treba da izgleda gradski malšan i kako treba da bude koncipiran. Ipak, nemojte pomisliti da je nejak: ako to poželite ili se za tim ukaže potreba, mali turbo itekako zna da pokaže mišiće.

To što sa legendarnim 911 deli osnovne principe pogona “sve pozadi”, ne znači da je Twingo kreiran sa idejom da pomrsi konce čuvenom Porscheu. Daleko od toga. Ideja je bila da se u malom automobilu ponude sve tehničke prednosti ovakve koncepcije, i u tome se uspelo. Na savršen način. Twingo je, dakle, neverovatno stabilan i poslušan, na pravcu i krivinama – svejedno. Slepo prati komande i želje vozača jako dugo, da bi tek u krajnjim situacijama blago zabacio “kuk” i dodatno usmerio vozilo u pravcu krivine. Istina, elektronska pomagala jako dobro odrađuju postavljen im zadatak, tako da morate da budete prilično grubi u nameri da najmanji Renault (ako ne računamo električni Twizy) izbacite iz ravnoteže. To svakako godi početnicima i manje iskusnim vozačima, koji u Twingu mogu da se osećaju prilično bezbedno. Dalje beneficije sistema “sve pozadi” su značajno manji nivo buke nego kog klasičnog koncepta, jer zvuk ne mora da ide kroz kabinu i ispod nje da bi ostao iza vozila – on u startu biva oslobođen na pravom mestu – pozadi, kuda je usmeren kod svih drugih vozila. Twingo je, tako, izuzetno tih automobil, sa jedva primetnim zvukom karakterističnim za trocilindrične agregate. Sledeća prednost koncepta koji donosi Twingo je poluprečnik okretanja.

Poluprečnik okretanja Renaulta Twingo je samo 4,3 metra

Zahvaljući tome što prednji točkovi više nisu i pogonski, sada mogu da se zakrenu pod daleko većim uglom, potrebno je manje prostora da se Twingo okrene, tek 4,3 metra u poluprečniku. Samim tim je značajno okretniji prilikom vožnje gradom i po tesnim ulicama, a i parkiranje je neuporedivo lakše. Ukratko, Twingo se vozi poput igračke na daljinsko upravljanje – brzo, okretno, stabilno i precizno.

Unutrašnjost i  komfor

Obratite pažnju na poziciju točkova malog Renaulta… Oni su na samim uglovima karoserije što je savršeno za količinu unutrašnjeg prostora. Potom, pozicija motora ne ograničava zapreminu prtljažnika – bar ne previše. Ipak, ne preporučujemo da na sam pod “gepeka” stavljate stvari koje mogu da se otope, jer određene količina toplote koju stvara motor dolazi do prtljažnika.

Ako posmatramo osnovne postavke enterijera, možemo da zaključimo da je francuski proizvođač tu odradio savršen posao. Ali… u zavisnosti od nivoa opremljenosti (čitaj cene), ovaj mališan može da bude opremljen spartanski, sa neophodnim detaljima (realno, teško da je išta više neophodno za svakodnevnu vožnju gradom), dok verzije sa vrha ponude nude zaista pregršt opreme. Naravno, uz adekvatan porast cene. Realno, univerzalne činjenice su da enterijer nema preterano “rupa” ni otvora, vidljivost je skoro pa savršena, sedišta i kabina su komforna, već pomenuta “tišina” nikako ne može da se ne primeti, a sa svim komandama se rukuje na izuzetno prijatan način. Kvalitet? Nekome će, možda, da zafali prefinjenosi na koju su nas Renault vozila navikla, ali – haj’te – ovo je mali gradski automobil koji se po svim svojim osobinama svrstava u sam vrh klase. Baš ovakav kakav jeste. Možda postoji konkurent koji može da mu parira, ali to je više u domenu trendova nego realnog stanja stvari. Sa upotrebne tačke gledišta. Kada smo već kod upotrebljivosti, treba naglasiti da u kabini postoji čak 52 litra slobodnog prostora za odlagannje sitnica – po kasetama, fiokama, otvorenim i zatvorenim pregradama, džepovima u vratima… Prtljažnik od osnovnih 210 odnosno 240 litara dovoljan je za svakodnevne nabavke, dok se veća količina stvari može prevesti obaranjem (deljivog) naslona zadnjih sedišta. Tada ovaj mališan postaje kadar i za savladavanje poprilično dugih tura udvoje. Mislite da mali gradski modeli nisu za to? Greška. Twingo je više nego dovoljno udoban za višečasovne vožnje: sedišta sasvim dobro drže telo, udobna su taman toliko koliko je to potrebno, sistem oslanjanja nije grub (iako je neophodno rigidan da izađe u susret karakteristikama ovog automobila), dimenzije kabine odlično odabrane… Dakle, na odmor udvoje bez ikakvih problema. Pritom, pri zakonski ograničenoj brzini na 130 km/h, saputnici mogu razgovarati bez povišenog tona, uz laganu muziku sa sasvim korektnog audio sistema. A tu je i multimedija sa ekranom od sedam inča – ne savršene rezolucije – ali nudi sve što je neohodno, uključujući tu Apple CarPlay i Android Auto konektivnost.

Ekonomičnost i troškovi posedovanja

Ako se u obzir uzme činjenica da Twingo TCe sa motorom od samo 898 kubika spda u najnižu kategoriju po pitanja godišnjeg oporezivanja vozila, registracija se može okarakterisati kao apsolutno rihvatljiv trošak. Dalje, servisni intervali su na 20.000 kilometara, prosečna potrošnja na našem testu se zaustavila na jako korektnih 5,9 l/100 km a ako vozite pažljivije sa rezervoarom od skromnih 35 litara možete preći više ood 600 km. Neko će, možda, da kaže kako je potrošnja velika, da automobil ove kategorije i sa ovim motorom ne sme da troši više od četiri litra… Hm, ni ta vrednosti nije neostvariva, ali da biste se pohvalili kako vaš Twingo troški “kao upaljač”, morate da aktivirate Eko mod i time značajno redukujete odziv motora, performanse automobila… Ne treba zaboraviti ni standardnu boljku malih turbo benzinaca da do određenog opterećenja, koje se uglavnom pokapa sa nekih 100-110 km/h, i ne preterano snažnim ubrzanjima, troše zaista malo, ali svako prekoračenje tih granica znači i povećanu potrošnju goriva.

Vazduh neophodan za rad motora uvodi se preko usisnika na levom boku Twinga

U slučaju TCe trocilindraša snage 95 “konja”, preteška noga na gasu znači lako dostizanje celih osam litara na 100 kilometara. Svi ti “konji” moraju nečim da se napoje – u ovom slučaju, benzinom. Bilo kako bilo, Twingo je jako ekonomičan automobil, koji kada vozač to poželi, može da pokaže (ispolirane) zube. Pritom, ne narušava komfor, ni eleganciju vožnja, ali snažno krene u gutanje kilometara. Uz relativno niske troškove za gorivo. Start-stop uređaj primetno doprinosi redukciji potrošnje u gradskim uslovima. Što veća gužva, to veća ušteda.

Zaključak

Sa trećom generacijom Twinga, Renault se odlučio i potrudio da napravi i ponudi nešto posve drugačije, krajnje originalno. Nešto što bi uzburkalo javnost, barem podjednako snažno kao što je to učinila prva generacija najmanjeg monovolumena u ponudi brenda. U tome je i uspeo. Dok je druga generacija bila prilično bleda kopija slavnog pretka, i nije uspela da dostigne slavu “keca”, aktuelna “trojka” zaista šokira javnost i kupcima nudi sasvim originalno rešenje koje funkcioniše. Funkcioniše na najbolji mogući način.

Prednja hauba Twinga se otvara na pomalo neobičan način – klizno – a otvor koji se pritom dobije dovoljan je samo za pritup akumulatoru, rashladnoj tečnosti, kočnoj tečnosti i tečnosti za pranje vetrobrana. Za drugo mesta nema (tu si još hladnjaci motora i klima uređaja).

Konkurencija

Koje su alternative za ovaj Renault? Realno nema ih mnogo, a mi bismo rekli da su ova tri modela najbliža… Krenimo redom.

Fiat Panda

FIAT je udahnuo novi život svom predstavniku u gradskoj kategoriji. Ipak, nije izmislio toplu vodu – na Pandi su prisutna sva klasična rešenje, ali u jako privlačnom pakovanju.

smart ForFour

Verzija sa četvora vrata – ForFour je, u stvari, Renault Twingo sa drugačijim oznakama. Nešto je rafinisaniji, svakako sladak na prvi pogled, a da li donosi više zabave od jeftinijeg rođaka?

Volkswagen Up!

Ovo je, realno najopasniji konkurent. Volkswagen konačno ima pravog predstavnika u A segmentu. Fox odnosno Lupo, to nikada nisu bili na pravi način.

Renault Twingo TCe95 Intens
MotorBenzinski, 3 cilindra, turbo, 898 ccm
Snaga68 kW (93 KS) pri 5.500 o/min
Obrtni moment135 Nm pri 2.500 o/min
Emisija CO2108 g/km
Dimenzije (mm)3.615/1.646/1.541
Međuosovinsko rastojanje (mm)2.492
Rezervoar (l)35
Prtljažnik (l)210/240
Masa (kg)1.015 kg
Bezbednost (EuroNCAP)* * * *
Maksimalna brzina165 km/h
0-100 km/h13,1 s
Potrošnja (l/100 km)6,0/4,0/4,7
Korisna adresawww.hitauto.rs
Možda Vas interesuje i...