Zanimljiv je za vožnju, zvuči savršeno i izgleda očaravajuće. Posao odlično obavljen – F Type!

Jaguar F-Type 2.0

Verzija sa tvrdim krovom, odnosno kupe, stigla je posle klasičnog kabrioleta. Kod Jaguara je takav sled okolnosti sasvim uobičajen, a glavni krivac za to su Amerikanci koji kupuju najviše primeraka F-Type modela, pa se sve u prvom trenutku podređuje potrebama tog tržišta. Tek kada se ispune zahtevi iz SAD, razmatraju se i ostale opcije. Jedna od njih je i ova koju upravo predstavljamo.

Dakle, kupe verzija je lansirana 2014. godine i izgleda kao savremena varzija legendarnog E-Type, u daleko većoj meri nego što je to kabriolet. Tokom 2017. upriličen je lakši redizajn, ali je proširena gama motora koja, sada, pored V6 i V8 verzija nudi i Evropi prijemčiviju dvolitarsku izvodnicu, sa četiri cilindra, turbo punjačem i respektabilnih 300 KS. Da, uprvo tako, takozvani daunsajzing se uveliko infiltrirao i tamo gde niko nije ni pomišljao da je to moguće – u segmentu sportskih automobila. To je za sobom povuklo još jednu “posledicu”, a ona je da automobil poput F-Type, u osnovnoj konfiguraciji i bez posebne dodatne opreme možete da pazarita za oko 50-ak hiljada evra. Nikada jeftinije, a spolja se to ne može zaključiti. Bar ne bez detaljne analize vozila.

Na sreću, četvorocilindrična verzija ni u kom slučaju ne ugrožava F-Type sa većim agregatima karakterističnim za ovaj automobil. Tako su tu bez konkurencije kompresorom nadpunjeni V6 u verzijama sa 340, 380 i 400 KS. Vizuelno, oni se od četvorocilindraša razlikuju po tome što izvodnice sa V6 motorom imaju dvostruki izduv na sredini zadnjeg odbojnika, dok osnovna verzija ima “singl” centralni “auspuh” trapezoidnog oblika. Ukoliko sa svake od strana izviruju po dve cevi – ukupno četiri, budite sigurni da je ispod prednje haube moćni V8 koji se isporučuje sa oko 550 i/li 575 KS (SVR). Te dve opcije su u ponudi isključivo sa pogonom na sve točkove iz jednostavnog razloga što tako daleko bolje prenose masivnu snagu na podlogu. Bar u poređenju sa pređašnjim verzijama kod kojih su samo zadnji točkovi bili pogonski. Ne treba zaboraviti činjenicu sa je F-Type SVR, pored legendarnog XJ220, jedini Jaguar kadar da zvanično probije brzinsku barijeru od 320 km/h.

Ovde se, neizbežno, neizbežno nameće se poređenje sa kabrioletom. I to je sasvim adekvatna tačka za početak testa. Čvrsti krov znači da je karoserija čvršća kao i da su određene određene manje izmene na sistemu oslanjanja. Konačni rezultat je taj da je automobil harmoničniji od kabrioleta, bolje izbalansiran, pa pruža šansu da se iskoristi više od onoga što svaka od verzija po na osob zaista nudi. Sada je tu više zabave u samoj vožnji, možda ne toliko koliko nudi Porsche 911, ali svakako sasvim dovoljno da nasmejani izađete iz automobila. Šta više, zadovoljni i “muzikom” koja konstantno nadire iz izduvne grane ovog Jaguara.

U konkretnom slučaju poslovica “koliko para – toliko i muzike” dobija na punom značaju, čak i bukvalno: u zavisnosti od toga koliko ste u mogućnosti da izdvojite za F-Type, toliko ćete zvučnih zadovoljstava i dobiti. Naravno, najmanje od najjeftinije četvorocilindrične varijante, prilično više od V6 izvodnica, dok će najskuplji i najjači SVR “svirati samo vama na uvce”. Da podvučemo crtu: F-Type je na raspolaganju sa šest nivoa snage, dva menjača (osmostepeni automatik je u većini slučajeva standard, ali se V6 može poručiti sa manuelnom transmisijom opremljenom sa šest prenosnih odnosa), a u “igri” su pogon samo na zadnje ili na sva četiri točka. Dakle, prilično širok izbor. Ako vam novac ne predstavlja problem, ne časite ni časa već pravac u salon i poručite V8 sa integralnim pogonom. SVR je, svakako, najluđa opcija, najprimamljiviji F-Type od svih u ponudi, mada ne opravdava razliku u ceni u odnosu na “običan” ali prilično sličan ali sofisticiraniji R, bez glamuroznog spojlera na zadnjem delu vozila. Ako ste, pak, na drugom kraju finansijskog štapa, bićete veoma zadovoljni sa dvolitarskim četvorocilindrašem. I više od toga.

Kada budete probali četvorocilindraš od 300 “konja”, shvatićete da ne postoji loš F-Type! Naravno, V8 zvuči najbolje, V6 je precizniji za vožnju (opremljen je pravim mehaničkim diferencijalom sa zatvaračem), dok je najmlađi i najslabiji u gami najprijemčiviji F-Type vredan svakog poštovanja i poverenja. Da, to znači da je manje “bujan” i uzbudljiv od ostalih, ali dobra vest je da se ovako motorizovan F-Type može voziti poput svakog rasnog Jaguara – ovoga puta do krajnjih granica čak i ako vozač nije baš utreniran poput profesionalnih trkača. “Mali” F-Type zna da oprosti neke greške koje V6 a naročito V8 strogo kažnjavaju. Primamljivo – u tolikoj meri da svaka sumnja u opravdanost poteza odgovornih u Jaguaru automatski pada u vodu. Čak i sa malim dvolitarkim motorom, ovo je verovali ili ne pravi Jaguar dostojan imena koje nosi.

Udobnost i u ovom najslabijem Jaguaru F-Type je na nivou da ćete se osećati kao u pravom sportskom automobilu. Enterijer kupea je, kao što možete da pretpostavite, gotovo identičan kabrioletu, ali na neki specifičan način verzija sa tvrdim krovom deluje nekako posebno. Moguće da je tako zbog linije krova i činjenice da u kabinu ulazi više svetlosti… A i to se dodatno može unaprediti tako što poručite panoramski krov. Pa kako kome odgovara. Ono što je još važnije, fiksirani krov ostavlja više mesta u prtljažniku, u koji sada zaista i možete da odložite stvari sa kojima krećete na put. Da ne bude zabune, kupe je i dalje dvosed, baš kao kabriolet. Tek da se zna.

Instrument table i cela prednja konzola kod Jaguara F-Type jako su otporni na starenje. I posle četiri godine na tržištu, okrugli klasično koncipirani instrumenti, klasična ručica mnječa (i kod automatika), kitnjaste komande klima uređaja i ostalo, dovoljno su privlačni i oku prijemčivi a i rukovanje njima je prilično zabavno – baš kao i onda kada su premijerno predstavljeni. Ali, Jaguar nastavlja da kontinuirano osavremenjava svoje automobile – svaki model dobija lagana unapređenja jednom godišnje, što znači da je ekran osetljiv na dodir sada intuitivniji i uporediv sa konkurentskim rešenjima. Ne postoji nikakvo “kašnjenje” i zastarelost na tom planu. Bravo za Jaguar.

 

 

 

 

 

 

Nova dvolitarska verzija znači da se F-Type sada može naći na listi želja daleko šire grupacije kupaca. Pa i onih flotnih. Na takvo razmišljanje navodi činjenica da ne upada u preterano visok poreski razred (taksa na luksuz prilikom registracije vozila) kao jače verzije, niža cena znači i nižu ratu kredita ili zakupa, a ni potrošnja nije ekstremno visoka. Nekih desetak litara je konzumacija na koju može da računa većina korisnika, i isto toliko njih može da kaže da je to sasavim OK za sportski automobil od 300 “konja”. Ovako motorizovan F-Type bez ikakvih problema može da održava tempo, ako ne i da ga nadmaši, sa konkurentima poput Porsche 718 Cayman. Istina, Cayman deluje oštrije, ali je F skup svih užitaka. Imajte na umu samo jedan detalj: iako je motor smanjen, širina vozila od skoro dva metra je ostala netaknuta. Treba znati da F-Type sam po sebi preporučuje da kupite najjaču varijantu koju ste u mogućnosti da platite: više snage neminovno znači (daleko) više uživanja u vožnji. Interesantno!

Kupe je, verovatno, bolji izbor od kabrioleta, naročito ako vam je F-Type jedini automobil u posedu – u šta sumnjamo. Kupe, takođe, ima veći prtljažnik od kabrioleta, što ga čini praktičnijim i – na kraju – budimo realni: koliko često vozite sa spuštenim krovom? Dakle, razum glasa za kupe. Koji je, uzgred budi rečeno, jeftiniji od jednako opremljenog kabrioleta.

Ovo je dokaz da Jaguar može da napravi automobil za prvu ligu – ne ugrožava 911, ali je jako blizu nedodirljivom

Mnogi će priznati da je ovo jedan od najlepših automobila u klasi, koji donosi najviše harizme. Ako vam se zaista dopada kako F-Type izgleda i ne hajete što “nedostaju” sedišta u drugom redu, ovo bi mogao da bude savršen sportski automobil za svaki dan. Da, mislimo baš na najslabiju verziju od 300 KS. Kako su snegovi bezmalo davna prošlost na ovim prostorima, varijanta sa integralnim pogonom gubi osnovne prednosti, pa se lakši, ekonomičniji i jeftiniji F-Type 2.0 Turbo sa pogonom samo na zadnje točkove zaista nameće kao vozilo za svaki dan. Tokom cele godine.

Ovaj automobil stari prilično dobro, što mu omogućava da dobro održava vrednosti kao polovanjak, a konstantno unapređenje softvera i dodavanje novih motora širi potencijalni krug kupaca popunjavajući čitav prostor od Caymana pa sve do 911 Turbo (u zavisnosti od odabrane varijante). Ali, ako već poredimo Jaguar sa Porscheom, treba naglasiti da ma koliko Nemac bio oštriji i savršeniji u detaljima, “Englez” je zabavniji i u pojedinim segmentima originalniji od štutgartskog ekvivalenta. Stvar izbora.

Možda Vas interesuje i...