Zapamtite ovaj koncept SUV, napravljen je za trke i već 2020. godine izlazi na stazu!

Lamborghini Urus ST-X Concept

Italijanski proizvođač hiper-sportskih automobila, Lamborghini, proizvodi zausta brz SUV. Ime mu je Urus

Ista fabrika održava trke monomarki sa modelom Huracan, što sve navodi na činjenicu da Lamborghini, s vremena na vreme, voli da pređe granice ustaljenih principa i ponudi nešto novo i originalno. Urus ST-X koncept je došao posle Aventadora Squdra Corse SC18, što ukazuje da Italijani pripremaju super SUV sa genima trkača, koji će moći da pokaže na trkama monomarki već 2020. godine.

Ovo bi trebalo da bude SUV koji spaja odlične karakteristike na stazi ali i van asfalta, što opet nagoveštava da će trke da se održavaju na evropskim stazama ali i specijalno pripremljenim rutama na Srednjem istoku. Biće žestoko!
Prototip je zelene boje, što nagoveštava težnju Lamborghinija da naglasi ekološku svest (!?), haube su od ugljeničnih vlakana zbog redukcije ukuone mase vozila, a od istog materijala su napravljeni i daleko veći usisnici za vazduh od onih na standardnom Urusu, sve sa ciljem što boljeg hlađenja V8 benzinca sa dva turbo punjača. Tu su, takođe, i zadnji spojler, novi takmičarski izduv i naplaci prečnika 21’’ koji se pričvršćavaju na trkački način – jednom navrtkom.

Lamborghini navodi da je koncept ST-X lakši za čak 25 odsto u odnosu na serijski Urus! Nije mala stvar smanjiti masu vozila za gotovo pola tone, na 1.650 kg! Standardni Urus ima masu od veću od dve tone. To znači da će motor od 645 KS imati daleko lakši posao nego što ga ima u standardnom modelu. Samim tim krajnje perormase će da budu na daleko višem nivou. Realne mogućnosti ovog koncepta nisu ozvaničene, ali automobil koji u klasičnoj postavci do stotke već stiže za manje od četiri sekunde, u novom ruhu mora da bude daleko eksplozivniji.
Ono što je činjenica, jeste da je zaštitni kavez (rol-bar) integrisan u okvir, zajedno sa protivpožarnim uređajem i FT3 rezervoarom za gorivo. Pretpostavlja se da će klijenti koji doplate za učešće na budućem šampionatu imati jako dobar provod.

Možda Vas interesuje i...